Bravo za studente PMF-a iz Banjaluke: Osvojili nagradu na “Baterflaj inovejšnu”

Tim Studijskog programa hemija Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Banjaluci odnio je pobjedu na takmičenju “Baterflaj inovejšn” (Butterfly Innovation) za inovativnu ideju o potencijalu primjene domaćeg alumosilikata pirofilita u ekološkim materijalima.

Master studenti Dragana Mirošljević i Sunčica Sukur predstavili su na takmičenju rad ovog tima.

Suzana Gotovac Atlagić, vanredni profesor iz oblasti nanoprocesa, potpisnik aplikacije i vođa nagrađenog tima, ističe za Srnu da je sinoć u Tirani komesar EU za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje, omladinu i sport Marija Gabrijel uručila nagrade “Baterflaj inovejšna”, takmičenja koje je organizovao Regionalni savjet za saradnju u šest kategorija.

“U konkurenciji više od 150 podnesenih prijava, u kategoriji univerzitetska nagrada, pobjedu je odnio naš tim”, navodi Atlagićeva.

Ona napominje da su inovaciju pratile i podržale domaće kompanije “AD Harbi” iz Sarajeva i “Kolorit” iz Banjaluke.

Atlagićeva objašnjava da je nagrada rezultat istraživanja dva odlična studenta Studijskog programa hemija Anje Kostadinović i Sunčice Sukur, kao i dva mlada istraživača Dragane Mirošljević i Dragane Stević.

“Prije pet godina nismo čak ni znali šta je to pirofilit, koji je ovaj put bio tema naše aplikacije za nagradu Regionalnog savjeta za saradnju. Nakon što je kompanija `AD Harbi`, koja ima dozvolu za istraživačku eksploataciju, prije pet godina ponudila uzorke ovog prirodnog materijala, kojeg kod nas ima oko 38 miliona tona, zainteresovali smo se i proučili ovaj materijal”, navodi Atlagićeva.

Ona kaže da je ovaj tim rezultate istraživanja usmjerio u diskusiju sa domaćom industrijom fasada i boja “Kolorit”, jer se nagrađena inovativna ideja i tiče upravo mogućnosti proučavanja primjene domaćeg pirofilita u ekološkim fasadama koje bi se mogle proizvoditi takođe u ovoj domaćoj fabrici.

“Veoma smo zadovoljni jer su nezavisni recenzenti koje je angažovala Evropska komisija ocijenili našu ideju kao inovativnu. Studentima će finansijska podrška od nagrade biti stimulacija za dalji rad i ostanak u Republici Srpskoj”, ističe Atlagićeva.

Ona napominje da su studenti svih nivoa i mladi istraživači u posljednjih nekoliko godina osvajali više nagrada, poput nagrade na “Adrija inovejšn deju” (Adria Innovation Day) i “Biz venčru” (Biz Venture), takmičenju pod pokroviteljstvom Razvojnog programa UN, Unicefa i Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

“Ono što nam je najdraže jeste da Vlada Srpske prepoznaje sve što smo postigli, te smo već četiri godine dobitnici nagrade za najbolji naučni tim resornog ministarstva”, ističe Atlagićeva.

S obzirom na to da su već 17 godina svi fondovi EU za nauku otvoreni, prema njenim riječima, nema razloga da se upravo kroz evropske istraživačke projekte ne oproba i ova inovativna ideja koja je predstavljena na takmičenju.

“Vjerovatno ćemo pisati projektnu aplikaciju za detaljno istraživanje pirofilita, ali, možda, i alumosilikata poput kaolina ili kaolinisanog granita, kojih takođe imamo u našoj zemlji, naročito u oblasti oko Srpca u depozitima od milion tona. Konsultovaćemo se sa kolegama iz EU, sa kojima smo već prethodno učestvovali na uspješnim projektima, da oformimo konzorcijum i nađemo odgovarajući tematski poziv na projekte”, navodi Atlagićeva.

Ona ističe da, uz čvrstu podršku međunarodnog konzorcijuma, tim Studijskog programa hemija sigurno ima kapacitet da iznese ideju do kraja.

“Najsrećniji bismo bili ako bi se i eksploatacija i proizvodnja inovativnih materijala realizovala kod nas. Važno je istaći i da međunarodni projekti na kojima smo do sada učestvovali obezbjeđuju i radna mjesta za mlade istraživače, koji stiču radni staž, a i dragocjeno iskustvo u primijenjenoj hemiji”, napominje Atlagićeva.

Ostavite komentar: