Bilo dosta posla tokom 2020. godine: Služba pravne pomoći dala više od 5.000 savjeta

Služba pravne pomoći Gradske uprave, tokom prošle godine, pružila je 5.190 usluga u vidu usmenih i pisanih pravnih savjeta, koja je za većinu korisnika bila besplatna.

Broj pruženih usluga je manji u odnosu na 2019. godinu a razlog tome je aktuelna epidemiloška situacija.

“Specifičnost rada u uslovima pandemije i pandemijskih mjera, odrazila se i na način i dinamiku izvršenja poslova u ovoj službi u kojoj je broj ukupno primljenih i obrađenih zahtjeva u 2020. godini bio niži, nego na primjer u 2019. godini kada je pruženo 7.178 usluga pravne pomoći. Takođe u odnosu na ranije godine, prošle godine je povećan broj zahtjeva za usmenim pravnim savjetima, za informacijama o pravima i obavezama iz svih oblasti života”, naveli su u Odjeljenju za opštu upravu, u čijem sastavu radi ova služba.

Dodali su da su pružena ukupno 2.844 usmena pravna savjeta.

“Tako su npr. lica iz vanbračnih zajednica tražila informacije o pripadajućim imovinskim pravima, pravima na ostvarivanje porodične penzije, pravima na izdržavanje i sl. Takva problematika je uticala na sačinjavanje tužbi i pokretanje parničnog postupka radi utvrđivanja postojanja prava”, precizirali su u ovom Odjeljenju, piše Srpskainfo.

Poštujući epidemiološke mjere, usluge u Službi pravne pomoći najčešće su tražila lica bez zaposlenja, te oni lošijeg imovnog stanja.

“Povećan je bio broj obrade zahtjeva radno-pravnog statusa, dosta pismenih podnesaka bilo je za ostvarivanje prava iz oblasti penzione i socijalne zaštite, za ostvarivanja prava iz oblasti zdravstvene zaštite, za refundiranje troškova liječenja, žalbi na negativna rješenja za banjska liječenja i neke druge vidove zdravstvene zaštite. Kao i svake godine, određeni broj zahtjeva odnosio se na pokretanje ostavinskih postupaka i podnošenje prijedloga za dopunu ostavinskih postupaka, te pokretanje postupaka za razvode brakova”, naveli su ovom Odjeljenju.

Služba pravne pomoći nalazi se u naselju Borik (Bulevar Živojina Mišića broj 29, u zgradi Titanik).

Ostavite komentar: