Banjalučani, spremite se za kružni tok kod Ekvatora! Evo šta o njemu kažu saobraćajni stručnjaci FOTO/VIDEO

07.12.2023. | 15:58

Kružna raskrnica kod Ekvatora, u centru Banjaluke, od sutra uveče bi mogla biti u funkciji, najavio je za BL portal jedan od građevinskih radnika na ovoj lokaciji. 

“Praktično je završena, da tako kažem. Evo, postavili smo semafore na senzore, ukrašavamo u duhu praznika”, kaže on i poručuje vozačima da ih večeras ne iznenade radovi, jer će se u toku noći iscrtavati raskrsnica.

“Izgledaće sjajno. E, sad, kako će narod voziti, to ćemo vidjeti. Znate da smo mi takav mentalitet da na sve gledamo kao na igranku”, kaže pomalo u šali jedan od radnika.

Baš to pitanje – kako ćemo voziti ovuda kad sve bude gotovo i da li će novi kružni tok smanjiti “ludnicu” u saobraćaju, postavljaju ovih dana Banjalučani, a to se pitaju i stručnjaci u saobraćaju. I prije njenog puštanja, kružnu raskrnicu uveliko procjenjuju, tačnije, jedni je hvale, a drugi kude.

Fotografija gradilišta 27.11.2023.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske, tvrdi da nova raskrnica kod Ekvatora nije po usvojenom regulacionom planu, kao i da je za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika  usaglašeno da je kružni tok u tom dijelu Banjaluke potreban, ali, kako kaže, ne ovakav kakav se sad gradi.

„Sada vidimo jednu cjelinu, koja više liči na neku obilaznicu nego na kružni tok. Već sam upozoravao da će i jednosmjerni saobraćaj dovesti do žalbi građana, zbunjivanja u vožnji i slično, pretpostavljam da će biti tako i kod Ekvatora. Sve se nekako radi u hodu, na malom dijelu površine grada se mnogo toga svako malo mijenja, što mora zbuniti vozače. Zbog svega toga, mnogi su promijenile rute kretanja, pa su sad u ulicama Jovana Dučića, Srpskih pilota, Vase Pelagića ogromne gužve“, objašnjava Jaćimović za BL portal.

Dodaje i da će bilo kojem početniku u vožnji biti teško objasniti kretanje kroz ovaj kružni tok, jer, kako kaže, takav projekat treba graditi na način da bude razumljiv i olakšavajući za sve učesnike u saobraćaju, a u ovome mu se čini da će se dobro snaći samo manjina.

Kružni tok kod Ekvatora malo drugačije vidi Milenko Stanetić iz auto škole “Volan”. Vjeruje da će on dodatno ubrzati saobraćaj i biti od koristi.

„Važno je reći da je na tom potezu bila problematična stara raskrsnica gdje su se stvarale nepotrebne gužve. Želeći da ubrzaju protok saobraćaja, a gledajući na to da sad imamo jednosmjerni saobraćaj u samom centru Banjaluke, novi kružni tok će biti izuzetno koristan. Imaće svoju stvarnu funkciju, jer je prilično dugačak i može primiti dosta vozila“, uvjerava Stanetić.

Dodaje da je svima bio problem i semafor između parkinga kod Kastela i Tržnice, kao i da će kružni tok u tom smislu značajno popraviti situaciju. Kako kaže, u sve to će se uvjeriti tek na terenu, kada sve bude završeno.

„Na fotografiji koja pokazuje kako bi sve to trebalo da izgleda, nema oznaka na kolovozu, ali, koliko vidim, vožnja u kružnom toku biće prilično jednostavna zato što je veliki. Takođe, bočna ulica od Crkvene biće sporedna, tako da će transverzala koja se gradi od Gradskog mosta do kružnog toka biti glavna ulica, što ima smisla. Moje lično mišljenje je da će to biti jako dobro“, kaže Stanetić za BL portal i dodaje da mu je jasno da se Banjalučani svega toga pomalo plaše.

Nešto oprezniji je Dragan Purišić, predsjednik Udruženja banjalučkih taksista. Kako kaže, čeka završetak radova da vidi kako će sve to funkcionisati, a kao neko ko je stalno u autu, nada se rasterećenju saobraćaja.

„Mislim da će to u konačnici malo rasteriti sve u gradu. Posebno ulicu Vase Palegića, dok za ulicu Jovana Dučića nisam siguran, a ona nam je trenutno najopterećenija. Ono što mogu reći je da sam primijetio da ulice Ranka Šipke i Vuka Karadžića već imaju bolji protok saobraćaja“, objašnjava Purišić za BL portal.

Zdravko Ivić, vlasnik auto škole „Ivić“, smatra da Banjaluka pomalo sličan kružni tok već ima u blizini CIPS-a, a ovaj kod Ekvatora je, kako kaže, odavno trebalo napraviti.

„Mislim da će sve dobro funkcionisati samo dok se sve iscrta i sredi. Trebaće vremena da se svi naviknu, jer se vozači generalno plaše promjena”, kaže Ivić i dodaje da mu je najlakše sa polaznicima, jer će svoje mlade vozače lako uputiti u novu kružnu raskrsnicu.

Oprezan i vještak

Nikola Ćopić, vještak u oblasti saobraćaja, za BL portal kaže da ne bi nikome savjetovao ni objašnjavao kako se kretati kroz novi kružni tok i šta od njega očekivati, sve dok sam ne sjedne u auto i ne provoza se novom saobraćajnicom.

„Bio sam dio radne grupe tokom izrade izmjena i dopuna Zakona o saobraćaju Republike Srpske, tako da svakako podržavam svaku priču o kružnim raskrniscima. S druge strane, uočio sam da veliki broj učesnika u saobraćaju ne prati znakove, kao i da ne poznaju osnovna pravila, posebno kada se nađu u kružnim raskrsnicama. Zato i prije zvanične vožnje kod Ekvatora apelujem da vozači dodatno obrate pažnju”, kaže Ćopić i dodaje da svi često „brkamo“ ulogu kuržnog toka  – on je tu da uspori saobraćaj i učini ga bezbjednijim za sve.

Željka Pavlović, BL portal

VIDEO