Šta se dešava sa tijelom prije nego što umremo? Doktorka objasnila koji simptomi govore da je kraj blizu

14.04.2024. | 19:54

Doktorka Ketrin Maniks je otkrila šta se dešava sa tijelom prije smrti i koji to znaci govore da je kraj blizu.

Neposredno prije smrti, ljudsko tijelo praktično prolazi kroz nekoliko promjena, a doktorka Ketrin Maniks je otkrila koji znaci pokazuju da je kraj blizu…Da li se može predvidjeti bliska smrt, postoje li znaci koji ukazuju da se kraj bliži, teme su koje intrigiraju ogroman broj stručnjaka, a dr Maniks, koja je radila na odjeljenju palijativne njege 30 godina, nedavno je otkrila još neke, manje poznate detalje o kraju života.

Govoreći u Bi-Bi-Sijevom podkastu “Women's Hour”, dr Ketrin, koja je napisala nekoliko knjiga na ovu temu, otkrila je da radi na kratkom filmu po nazivu “Umiranje za početnike”, a koji se bavi strahom od smrti. Tom prilikom je rekla i koja je prva promjena koja se uoči na tijelu neposredno prije smrti:

“Prvo što se može primijetiti je da tijelu počinje da ponestaje energije, kao kada imate stari mobilni telefon s baterijom koja je na izdisaju. Uključite telefon, ali baterija se i dalje ne puni. Osoba nije gladna, nije žedna. Ne jede jer tijelo umire. Postepeno, ove osobe ulaze u stanje svojevrsne nesvijesti, odnosno ne razmišljaju ni o čemu i ništa ne znaju.”

U ovom podkastu dr Ketrin je govorila i o terminalnom respiratornom sekretu, poznatom i kao “smrtno dahtanje”:

“Disanje mijenja svoj ritam, postaje duboko, a zatim postepeno usporava, da bi se opet ubrzalo. Smjenjuje se ubrzan ritam sa sporim. Ako ovakvo stanje ranije niste vidjeli, mogli biste da pomislite da osoba plitko diše, ali da se muči i zato ‘dahće'”, objasnila je doktorka, prenosi “Mondo” portal.

Ona je objasnila i da se ovo dešava u fazi ‘duboke nesvijesti’, ništa ne osjeća, tako da trenutak smrti nije toliko strašan kao što se prikazuje u filmovima, zaključila je doktorka.

Takođe, sve je više naučnih dokaza da se ljudi ponašaju na određen način kada su na samrti, a to uključuje i određenu vrstu snova. Osobe kojima se bliži kraj imaju specifične snove, izgovaraju određene, nesvakidašnje rečenice… Ono što je zanimljivo jeste predmet njihovih snova. Brojne studije su pokazale da najvećem broju osoba na umoru u snove dolaze voljene osobe, a koje su takođe preminule.