Radi za Amerikance i “pametno ćuti”: Upoznajte najmoćniju Srpkinju na svijetu

09.04.2024. | 19:57

Na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena svijeta našla se i jedna srpska glava. Riječ je o Fibi Novaković, Amerikanki srpskog porijekla, “teškoj” 294 miliona dolara.

Ona je jedna od rijetkih žena na poziciji izvršne direktorke u području vojne industrije, koja je na ovoj prestižnoj listi zauzela 29. mjesto.

Fibi je na čelu najveće vojne kompanije “General Dynamics” koja se bavi proizvodnjom odbrambene tehnologije za američku vladu.

Novakovićeva je prije toga bila i agentkinja kompanije CIA, a takođe je bila angažovana i na drugim dužnostima u ministarstvu obrane SAD. Iako iza ove žene stoji bogata radna istorija, ona se rijetko pojavljuje u javnosti i skoro nikada ne daje izjave za medije, prenosi B92.

U retrospektivi, čini se da je oduvijek bila predodređena za vojni svet. Njenotac, srpski imigrant koji je stigao preko Velike bare sa 17 godina i sa samo 50 dolara u džepu, kasnije je služio u vojnoj obavještajnoj službi kao potpukovnik u američkim vazdušnim snagama.

“Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mojem ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista verujem u služenje naciji”, rekla je Fibi Novaković u jednom od retkih i kratkih javnih obraćanja na vojnom univerzitetu.