Mali heroj: Beba rođena bez malog mozga proslavila prvi rođendan

02.04.2024. | 16:48

Beba rođena bez malog mozga u Britaniji proslavila je danas prvi rođendan, nakon teške operacije na mozgu, prenio je Dejli Mejl.

Danijel Frejter iz Stoksona na Tisi rodila je bebu Koena u 36. nedjelji trudnoće, nakon čega je Koenu ugrađen takozvani šant, odnosno cijev koja služi da se ocijedi višak moždane tečnosti, koji izaziva veliki pritisak na mozak.

Frejterovoj je u 20. nedjelji trudnoće rečeno da razmisli o abortusu, pošto je na ultrazvuku utvrđeno da beba ima težak slučaj hidrocefalusa, odnosno skupljanja viška moždane tečnosti, kao i da joj se nije razvio mali mozak, koji kontroliše motoričke sposobnosti i disanje.

“Sada mu sjajno ide i ima briljantnu koordinaciju pokreta ruku. Ljekari su mislili da neće ništa moći da radi. Rečeno nam je da će biti težak invalid i da će kratko živjeti, a sada neurolog koji prati njegovo stanje kaže da nevjerovatno napreduje i da nema problema sa refleksima”, rekla je Frejter.

Ona je rekla da je njen sin Koen, iako jednogodišnjak, na nivou razvoja šestomjesečnog deteta.

“Ne znamo da li će prohodati, vjerujem da hoće vremenom”, rekla je ona.

Koen je odmah nakon rođenja počeo da diše, što je šokiralo ljekare.

Ubrzo je odlučeno da bude podvrgnut operaciji za ugradnju šanta, a nakon još jedne operacije stomaka pušten je kući, nakon sedam nedelja provedenih u bolnici.

Dva mjeseca nakon što je pušten iz bolnice, Koen je počeo da se smije.

“Može da se nasmiješi i igra se, što su vještine za koje su ljekari mislili da neće biti u mogućnosti da nauči”, rekla je Frejterova i dodala da ljekari očekuju da će se pojaviti još nekoliko invaliditeta kako Koen bude stariji.