Kako ova mama sve postiže sa devetoro djece: Vesna nakon osam sinova rodila djevojčicu FOTO

14.03.2024. | 13:50

Vesna Milićević je mama devetoro djece, a poslije osam dječaka, nedavno je na svijet stigla i djevojčica Mila.

Porodica je rodom iz Medveđe, ali već godinama žive u Italiji gdje su sva djeca rođena.

Vesnu Milićević nazivaju super mamom, a kako otkriva za Yumamu oduvijek je maštala o velikoj porodici.

– Suprugova i moja želja bila je velika i srećna porodica i hvala Bogu to smo i ostvarili – rekla je Vesna. Vesna je prošla kroz 9 trudnoća i porođaja, i na svijet donijela Luku, Stefana, Đorđa, Aleksu, Nikolu, Dušana, Petra, Pavla i kćerkicu Milu.

 

– Moja iskustva sa trudnoćama i porođajima su sjajna. Imala sam podršku divnog medicinskog osoblja oko sebe (sa doktorom koji me je porađao smo čak postali i kućni prijatelji).Trudnoće su mi uvijek bile uredne i bez komplikacija – na šta je vjerovatno uticao i zdrav način života. Kada kažem zdrav način života mislim na zdrave navike što se tiče ishrane i na fizičku aktivnost.”

Svako dijete je posebno, jedinstvenog temperamenta i potreba, a svaki put kada postajemo roditelj, iznova se mijenjamo i rastemo. Vesna je otkrila šta joj najteže, a šta najlekše bilo kod odgajanja djece:

– Mislim da je najteže odgajati prvo dijete, susrećete se sa “nepoznatim”, puno je “nepotrebnih briga”. Sa djetetom se rađate i vi kao roditelj i tu počinje “avantura”. Kako su mi se rađala ostala djeca bilo mi je sve lakše, bila sam iskusnija i sa lakoćom sam prelazila sve faze sa njima (od grčeva, zubića, padova pri prohodavanju, polascima u vrtić, školu, puberteta…)” – objasnila je mama devetoro djece.

Poslije 8 sinova stigla je Mila, a mama Vesna otkriva da li za sada primjećuje razliku u odgajanju djevojčice i dječaka.

 

– Mislim da za sada ne postoji razlika u odgajanju djece, podižemo ih i čuvamo sa velikom ljubavlju i odgovornošću u kakve će ljude odrasti, kako dječake, tako i djevojčicu.” Kada kažemo da neko ima ovako veliku porodicu i puno djece, prvo pitanje mnogih žena jeste – “kako ta mama sve postiže”? Takođe, mnogi misle da većina velikih porodica ima pomoć sa strane u vidu baka, deka, dadilja. Vesna je otkrila da djecu odgaja sama sa suprugom, a evo kako izgleda njihova dnevna rutina.

– Naš dan počinje u ranim jutanjim satima (5 – 5.30). Pripremanje doručka za djecu i spremanje i razvozenje po školama i do poslija (dva dječaka rade). Dok su djeca u školi i suprug na poslu, ja sa Milom završavam nabavku, kućne obaveze i sve ostalo što je potrebno da jedna porodica bude zadovoljena tog dana. Najljepši dio dana nam je kada se okupimo oko trpeze (i tada po ko zna koji put se zahvalim Bogu na ovom velikom daru) i prepričamo dešavanja tog dana jedni drugima.”

Što se tiče pomoći oko djece, Vesna otkriva.

– Djecu podižem sama sa suprugom i uz Božiju pomoć. Naravno starija braća pomažu oko čuvanja i usmjeravanju mlađe braće, kako svojim ponasanjem tako i svojim postupcima (djeca su kao sunđeri – oni sve upijaju, pa se trudimo da im budemo dobar primjer), jer sve potiče iz kuće – kaže ona. Supermama Vesna je otkrila da je suprug prisustvovao svakom porođaju.

– Njegova podrška mi je značila puno, jer ste u tim trenucima veoma ranjivi, nesigurni, uplašeni… I onda najsrećniji trenutak doživite zajedno, prvi udah, plač. Mislim da bi svaki otac trebalo zajedno sa svojom partnerkom da prođe kroz čin rađanja djeteta jer se tu stvara još jača povezanost – barem je to naš primjer – kaže Vesna.

 

Vesnu je dala savjete ženama koje žele da se ostvare u ulozi majke i imaju veliku porodicu:

– Ako ste osoba koja želi veliku porodicu mogu vam reći i savjetovati da se ne ustručavate i ne plašite da je stvarate jer sa dobrom organizacijom i velikom ljubavlju sve je lako i moguće – kaže Vesna. Na pitanje kako postižu da se djeca međuosbono leijpo slažu i da u porodičnom domu uve bude ljubavi, mama Vesna odgovara.

– Kada od malena djecu učite pravoslavlju i vaspitavajte ih u tom pravcu znate samo da su uz vjeru, ljubav i nadu građeni međusobni odnosi porodice – zaključila je ova hrabra žena za kraj.