Kada može da se pričesti u Vaskršnjem postu: Sveštenik otkrio i ko mora da se ispovjedi prije svete tajne

04.04.2024. | 14:26

U toku je treća nedjelja Vaskršnjeg posta, tokom koje treba postiti na vodi od ponedjeljka do petka, dok je u subotu dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovijesti.

Jedna nedoumica uvijek muči vjernike tokom posta – kada su liturgije i kada vjernici mogu da se pričeste.

Sve dileme otkriva otac Radoslav Savović, starješina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

Vernici mogu da se pričeste onim danima kada se služe liturgije. Dakle, subotom i nedeljom, a u Vaskršnjem postu i sredom i petkom, kada se služe liturgije pređeosvećenih darova, a u petoj nedelji i u četvrtak, između velikih bdenija. U poslednjoj nedelji posta, u strasnoj sedmici, služe se u ponedeljak, utorak i sredu”, otkriva duhovnik.

Naziv “liturgija pređeosvećenih darova” zapravo označava da su časni darovi (hljeb i vino – tijelo i krv Hristova) osvećeni na pređašnjoj nedeljnoj liturgiji, kada se namjenski osvećuje više darova, kako bi se oni služili na pričešću u srijedu i petak.

Otac Radoslav je otkrio i zašto se ova liturgija služi samo u Vaskršnjem postu.

“Ta liturgija nastala je u Carigradu, ali pripisuje se rimskom episkopu Svetom Grigoriju Dvojeslovu, koji ju je preneo u Rim. Znači, u praksi kod pravoslavnih je bila uvek i služi se samo i isključivo u Vaskršnjem postu. Ona je i poziv vernicima da se češće pričešćuju u dane pokajanja, a ne samo subotom i nedeljom”, naveo je on.

Duhovnik je otkrio i da li je ispovijest obavezna prije svakog pričešća i koliko puta se možete pričestiti u jednom postu.

“Ako ljudi poste ceo post, onda se mogu češće pričešćivati, a ako postite samo jednu nedelju, ili prvu i poslednju sedmicu, onda se možete pričestiti u dan liturgije uz obaveznu ispovest, da biste dobili blagoslov crkve. Ispovest je generalno dobra za sve, ali ako se češće pričešćujete, ne morate se ispovediti pre svakog pričešća, ali svakako za pričest bez ispovesti treba da tražite blagoslov svog duhovnika, koji će proceniti da li će ga dati ili neće, kako bude smatrao prikladnim”, objašnjava otac Radoslav.