Da li poštujete ovaj običaj? Evo koliko se, prema crkvi, nosi crnina u žalosti

03.04.2024. | 16:47

Hrišćanstvo vjeruje da je smrt sastavni dio života i da je prelazak iz ovozemaljskog života u nebeski vječni život. a kao znak žalosti se nosi crnina.

Crkva uči da prelazak u vječni život nije nešto neprirodno. Smrću počinje put u vječnost, ali kroz Vaskrsenje.

U znak žalosti za pokojnikom, rodbina od smrti počinje da nosi crninu.

Žene su ranije nosile crnu maramu, a muškarci crnu košulju ili flor. To se nosi godinu dana, i za to vrijeme rodbina ne učestvuje u veseljima, ne igra i ne pjeva.

Međutim, danas Crkva dopušta da se crnina obavezno nosi do 40 dana, a po želji pola godine ili godina. Ovdje treba naglasiti da se, bez obzira, kada se desio smrtni slučaj u porodici, obavezno slavi krsna slava, na isti način kao i uvijek.

Kaže se, čak, da je potrebnije slavu slaviti pod tim okolnostima, jer se u molitvama za slavu molimo za pokoj duša naših umrlih srodnika.

Ne treba u godini dana poslije smrti pokojnika praviti veselje u kući, svadbe, žurke, igranke i slično.

U svim ovim slučajevima i o svemu što je vezano za običaje o sahranama, dobro je posavjetovati se sa sveštenikom, jer su običaji različiti u raznim krajevima, pa je ovdje nemoguće pomenuti i ukazati da li je neki običaj dobar ili nije, prenosi Nportal.

Po hrišćanskom učenju smrt je „kazna za grijeh“, kazna za Adamov grijeh prema Bogu. Prema prvobitnom Božjem planu čovjekov prelazak iz zemaljskog života u vječnost, trebalo je da bude bezbolan, jedan preobražaj duše i tijela, slično leptiru koji iz ličinke na krilima se uzdiže prema nebu.