Arijana vodi lavovsku borbu za život: Živi u trampolini, majka je napustila, baka i djed danonoćno brinu o njoj VIDEO

22.02.2024. | 11:43

Arijana Đekić iz Donje Lupljanice kod Dervente ima samo 3 godine, a vodi lavovsku borbu za život.

Teški zdravstvenim problem ovog malog anđela prate gotovo od rođenja. Pored sve muke, majka ju je napustila, otac se brine kako i gdje da zaradi i obezbijedi hljeb i lijekova, a baka i deka skoro danonoćno brinu o njoj.

– Arijana je rođena kao normalno dijete, ali već u četvrtom mjesecu sam primijetila neke nedostatke, da bi u njenom 6 mjesecu dijagnostifikovan Vestov sindrom. Bila je 18 dana u bolnici, ali je nakon nekog vremena majka prestala da joj daje lijekove, što joj je oštetilo mozak, što su mi i ljekari potvrdili – priča baka Dragica za TV K3 koja se i danas brine o Arijani.

Mali anđeo sa kikicama i velikim krupnim crnim očima bezbrižno se igra u svojoj trampolini. Malo ko bi na prvi pogled, mogao da pretpostavi s kakvim se problemima suočava ovo nježno biće.

Ali istina je nažalost drugačija. Ova trampolina je jedino mjesto u kojem se ova djevojčica neće da povrijedi. To je ideja bake Dragice i djeda Dragomira koji danonoćno bdiju nad njom.

Život do tada bezbrižne porodice Đekić promijenio se u potpunosti 2020. godine saznanjem da je njihova unuka bolesna. Maloj djevojčici je dijagnostifikovano ukupno pet bolesti, među kojima je cerebralna paraliza i epilepsija, a zbog kojih ima neurološke smetnje, ne govori i nestabilna je na nogama. Arijana svu ljubav dobija od svog oca, bake i djeda.

Naime, Arijanini roditelji su se razveli i majka više ne dolazi u ovaj dom. Tek povremeno ima kratak susret sa svojom kćerkom.

– Razveli su se, otišla je, kada god zatraži dijete može da vidi. Moj sin je staratelj djevojčice i mi smo joj se posvetili. Za nju ćemo ako treba ići i do kraja svijeta –  kaže baka Dragica.

Nakon što je baka preuzela brigu o maloj djevojčici nastavljeni su medicinski tretmani u Institutu za majku i dijete u Beogradu i drugim ustanovama, a njen DNK je bio predmet analize španskih ljekara.

– Pratimo kako se bolest kreće, a lijekove nabavljamo iz inostranstva i do sada ih je nekoliko promijenila. Imamo i pravo na refundaciju lijekova, koja je bila nakratko prekinuta. Pitali smo ljekare da li postoji mogućnost neke operacije ili pronalaska lijeka, ali zbog kompleksnosti oboljenja to nije opcija. Na vježbama u Trapistima ne može jedan medicinski tehničar da radi sa njom, nego mora još neko da pomaže – ispričala je Dragica.

Cjelodnevnu brigu o djevojčici vode djeda Drago i baka Dragica.

– Agresivna je i potreban je nadzor po čitav dan, tako da se trampolina nekako nametnula kao privremno rješenje, iako je puštamo u sobu i u kolica i vodimo je napolje, ali je tada je moramo čvrsto držati. Nažalost, ne vidim napredak sa lijekovima. Nadamo se da će progovoriti, ali logopedi smatraju da je to nemoguće, priča Dragica.

Zbog danonoćne brige o maleckoj, baka i djed ne mogu ni pomisliti posvetiti se nekom drugom poslu. Arijanin otac je takođe nezaposlen, radi povremeno, za nadnice, Uvijek je u traženju nekog novog posla i načina da prehrani porodicu, prije svega da osigura lijekove sa svoju kćerkicu.

Lavica Adrijane izdržala je sve dosadašnje i nimalo lake terapije.

 

Želja im je da se kupatilo prilagodi njenim potrebama, te da sagrade dvorišnu zgradu za djevojčicu, koja već ima temelj, a donirana je cigla, željezo i cement.

– Taj prostor bi morao imati posebne spužve i podloge da se ne bi povrijedila i to iziskuje velika sredstva. Iako je nekada jela sve, sada ne, samo paštete, pavlaku i slično – priča Dragica.

Svi koji žele mogu da pomognu uplatom na račun broj 5722260000554393 otvoren na ime Drago Đekić u MF banci,  a aktivan je i humanitarni broj 17056, dok se prilozi mog ustaviti u brojnim radnjama u Derventi.

Organizacija “Mali anđeo” prva je pokrenula humanitarnu akciju za bolesnu djevojčicu, nakon čega se toj humanoj misiji priključilo i nekoliko dobrih ljudi iz Dervente.