Ženi amputirana tri prsta! Lista misterioznih simptoma povezanih sa koronom sve je veća

Lista misterioznih simptoma povezanih sa post-kovidom je sve veća, a najnovija, dosad nepoznata posljedica ove bolesti se pojavila kod pacijentkinje u Italiji koja je dobila gangrenu na ruci, prenio je Njujork post.

List navodi da su doktori bili primorani da joj amputiraju tri prsta nakon što je žena u aprilu 2020. godine dobila kovid, a ljekari su nazvali slučaj “opasnom manifestacijom” bolesti u najnovijem izvještaju objavljenom u Evropskom žurnalu vaskularnih i endovaskularne hirurgije.

Naučnici su svjesni da kovid može da izazove haos u vaskularnom sistemu, iako još nisu sigurni zašto. Trenutno, mnogi ljekari vjeruju da su sindromi nakon preležanog kovida povezani sa pretjeranim imunološkim odgovorom, koji “naređuje” tijelu da napadne oboljele i zdrave ćelije, u procesu koji se zove citokinska oluja.

Medicinari su otkrili još neke neočekivane posljedice kovida – prošle nedjelje, istraživac londonskog Kraljevskog koledža Tim Spektor je otkrio da jedan od pet pacijenata doživljava neki od tri simptoma – osip kože, rane u ustima ili povećan jezik, koji se ne javljaju tokom bolesti.

Spektor je prošle nedjelje rekao za USA Tudej da je “kovid jezik” stanje u kojem jezik pacijenata neobjašnjivo otiče, je jedan od najrjeđih simptoma koje je vidio i pogađa jednog u 100 pacijenata, prema njegovoj procjeni.

Ostavite komentar: