Željno iščekujete bebu: Ovih 11 ranih znakova otkrivaju vam da ste trudne

Glavobolje su česte u prvim mjesecima trudnoće, no s vremenom se ublažavaju.

Razlozi su hormonalne promjene, fluktuacija težine, stres i nedostatak tjelovježbe.

1. Izostanak menstruacije

Kašnjenje menstruacije najčešći je pokazatelj rane trudnoće. Kada kasni, ženama je trudnoća prva najčešća misao koja prolazi kroz glavu, piše The Sun.

2. Umor

Osjećaj umora i nedostatak energije neki su od znakova rane trudnoće. Hronični umor najčešće se javlja u prvom tromjesečju, ali i neposredno prije poroda kako raste nivo progesterona.

3. Glavobolja

Glavobolje su česte u prvim mjesecima trudnoće, no s vremenom se ublažavaju. Hormonalne promjene, fluktuacije u težini, stres, nedostatak tjelovježbe samo su neki od uzroka glavobolje tokom trudnoće.

4. Nadutost

Može biti pokazatelj i drugih stanja, ali i trudnoće. Iako se trbuščić počinje primjećivati u drugom tromjesečju, nadutost se može javiti ranije.

5. Češći ili rjeđi odlazak na malu nuždu

Ova pojava javlja se zbog porasta hormona progesterona, ali i zbog drugih razloga jer bubrezi moraju napornije raditi kako bi izbacili višak tekućine ili maternica vrši pritisak na mjehur.

6. Jutarnja mučnina

Ponekad promjene u tijelu koje se prilagođava trudnoći, primjerice osjetljivost na razne mirise i okuse, mogu dovesti do osjećaja mučnine.

7. Krvarenje

Dvije sedmice nakon začeća, trudnica može uočiti malu količinu vaginalnog krvarenja.

8. Vrtoglavica

Rani mjeseci trudnoće mogu biti popraćeni vrtoglavicom što može otežati izvršavanje svakodnevnih zadataka. To može biti povezano i s padom šećera u krvi ili dehidracijom, ali i s nedovoljnim unosom kalorija ili anemijom.

9. Osjetljivost dojki

Iako se ovo događa i u PMS-u te za vrijeme menstruacije, obično dva tjedna nakon začeća žene se često žale na osjetljive grudi. To je uzrokovano povećanom razinom hormona progesterona i estrogena, kao i povećanim protokom krvi u tom području.

10. Promjene raspoloženja

Zbog trudnoće javlja se razdražljivost, no ne samo zbog hemijskih promjena u tijelu, već i zbog mogućeg stresa i brige zbog činjenice da dolazi beba.

11. Valunzi i osjećaj vrućine

Valovi vrućine obično se povezuju s menopauzom, no više od trećine žena doživljava navale vrućine tokom trudnoće.

Trudnice često kažu da se osjećaju ‘toplije’ nego prije te da se više znoje. To se javlja zbog hormonalnih promjena.

Ostavite komentar: