Zečija groznica moguća i u BiH! Stručnjaci opisali kakvi su simptomi, te izdali preporuke za građane

U Sloveniji je ove godine zabilježen povećan broj slučajeva zečije groznice – tularemije, rijetke bolesti koja se sa životinja prenosi na ljude.

Nakon 30 godina u junu i julu potvrđeno je 27 slučajeva ove inače rijetke bolesti među ljudima, a većina slučajeva završila je hospitalizacijom.

Lejla Velić, profesorica zaraznih bolesti na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, kazala je da, prema dostupnim podacima, za sada nije bilo zabilježenih slučajeva u BiH.

“S obzirom na trenutnu situaciju, prije svega godišnje doba, kada ljudi više borave u prirodi, ali i veću populaciju glodara, oprez je itekako neophodan”, istakla je Velić.

Pojašnjava da je uzročnik ovog bakterijskog oboljenja izuzetno infektivan za ljude i životinje te da se pojava veže za veće socioekonomske krize, a jednoj takvoj i sami svjedočimo gotovo dvije godine.

“Dovoljno je 10 bakterija da se razvije infekcija. Simptomi se manifestiraju u zavisnosti od načina zaraze. Čir na koži pojavljuje se na mjestu gdje je bakterija ušla u tijelo. Popraćen je oticanjem limfnih žlijezda, obično ispod pazuha ili na preponama”, kazala je Velić.

Drugi oblik, kako navodi, nastaje kada bakterija uđe kroz oko. Simptomi uključuju iritaciju i upalu oka te oticanje limfnih žlijezda kod uha. Do zaraze može doći konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode. Zagađena voda uzrok je oboljenja u Sloveniji.

Opšti simptomi

“Plućna forma je najozbiljniji oblik tularemije. Simptomi uključuju kašalj, bol u prsima i otežano disanje. Može se pojaviti i ako se drugi oblici tularemije ne liječe i bakterije se šire krvotokom do pluća”, istakla je Velić.

Nakon inkubacije od tri do pet dana javljaju se opšti znaci i simptomi: groznica, jeza, glavobolja, neudobnost, umor, anoreksija, mialgija, nelagoda u grudima, kašalj, upala grla, povraćanje, proljev te bol u trbuhu.

Preporuke za građane

S obzirom na period godine kada stanovništvo koristi odmore u prirodi, prilikom planinarenja, kampiranja ili rada na otvorenom, potrebno je nositi hlače dugih nogavica, duge rukave i čarape kako bi spriječili kontakt.

“Odmah treba ukloniti krpelje pincetom, nikako piti vodu iz izvora, ne dirati bolesne ili mrtve životinje. Posebnu pažnju skrećem lovcima i ljudima u industriji kože, da koristite rukavice pri rukovanju životinjama. Prije jela treba dobro skuhati meso divljači”, zaključila je Velić, piše Avaz.

Ostavite komentar: