Zbog kakvog mladeža obavezno treba otići kod ljekara

Kad je promjena na mladežu znak za uzbunu i kad obavezno treba ići ljekaru, priča dr Svetlana Minić, dermatološkinja.

Svi mi imamo sitne ili nešto krupnije tamne tačkice na koži i uglavnom i ne obraćamo pažnju njih. Nekad ti mladeži budu i dio našeg šarma, kad su recimo, pored usne, ali nekad oni mogu da budu jako opasni, tj. promjene na njima mogu da nam životno ugroze zdravlje, posebno ako ne reagujemo na vrijeme.

„Mladeži su normalna pojava na koži tijela. Broj i veličina mladeža i određeni su prvo konstitucijim, ali i onim što nasljeđujemo, kao i uslovima okoline“, priča za portal Nova.rs dr Svetlana Minić.

Dakle, koliko i kakvih mladeža ćemo imati, zavisi od toga kako smo građeni, da li naši roditelji i rođaci imaju dosta mladeža, ali i da li živimo u toplijim krajevima, gdje smo više izloženi suncu.

Dr Minić izdvaja gdje obično imamo najviše mladeža i zašto se javljaju baš na određenim dijelovima kože.

„Najviše ih je obično na dijelovima tijela koji su izloženi suncu, dakle, na glavi, ramenima, dekolteu, ali i na trbuhu, leđima i rukama. Tu uglavnom ima znatno više mladeža nego da ostalim dijelovima tijela.“

Ljetne pjegice obično nisu opasne

I dok neke mladeže imamo od najranijeg djetinjstva, druge dobijemo s godinama, kako starimo. Iskoče novi, jedva primjetni, sitni, poput pjegica i takve mladeže obično dobijemo ljeti.

Dermatološkinja Svetlana Minić priča treba li da pazimo na njih i da li su te nove promjene na koži, koje nama laicima ne djeluju opasno, znak za posjetu ljekaru.

„Obične sitne fleke se javljaju po koži i to je normalno. Međutim, ako neka promjena nastavlja da se mijenja i raste, tada treba posjetiti dermatologa.“

Doktorka ističe i kad se obavezno treba javiti ljekaru, bez odlaganja, posebno ako znamo da je u porastu broj oboljelih od opasnih oboljenja kože, koja su nerijetko smrtonosna.

„Svaka nova pigmentacija je znak da se treba obratiti dermatologu. Takođe, promjena u boji i veličini mladeža, pojava crvenila ili gubitak dlake su znak da se potraži stručna pomoć.“

Doktorka govori i ko posebno treba da vodi računa.

„Osobe koje imaju veliki broj mladeža treba da se redovno pregledaju kod dermatologa. Takođe, ako postoji pojava karcinoma kože u porodici, potrebna je redovna kontrola mladeža.“

Sagovornica ističe i da opekotine tokom mladosti utiču na pojavu većeg broja mladeža tokom života. promjene u boji kože se javljaju dosta i leti i otuda važan savjet doktorke.

„Tokom l

eta ne savjetujemo dugo izlaganje suncu, naročito ne u podne. Za pigmentacije je sunce najveći problem.“

Uklanjanje po određenim pravilima

Doktorka priča i šta treba da znamo o uklanjaju mladeža, ako do toga dođe.

„Mladeži se mogu uklanjati, ali postoje određena pravila koja se moraju poštovati. U zavisnosti od tipa mladeža i veličine određuje se i način uklanjanja. Mladeže treba isključivo da uklanja ili dermatolog ili estetski hirurg.“

Doktorka Minić za kraj napominje da ono što zavisi od genetske predispozicije ne možemo promijeniti, ali ukoliko roditelji paze da djeca ne gore na suncu u ranim godinama života, u zrelom dobu će imati manje mladeža i drugih promjena prigmenta na koži. A to svakako umanjuje rizik od mnogih komplikacija.

 

 

Ostavite komentar: