Zauvijek ugasite cigarete: Evo zašto je jesen idealno doba za prestanak pušenja

30.11.2023. | 12:52

Hladnije vrijeme i sve češće kiše često čine pušenje na otvorenom manje privlačnim i prijatnim. U takvim uslovima, mnogi pušači se okreću zatvorenim prostorima kako bi zadovoljili nikotinske potrebe.

Međutim, osim što je izuzetno štetno po zdravlje, pušenje u zatvorenim prostorima nosi i druge izazove neprijatni mirisi, duvanski dim koji se širi i ostavlja neugodan trag na namještaju i zidovima, te stvaraju potencijalne smetnje za druge.

Pitanje koje se nameće je kako prevazići ove izazove ukoliko potpuni prestanak pušenja za vas nije trenutno opcija? Odgovor leži u bezdimnim alternativama tradicionalnim cigaretama – poput uređaja koji zagrijavaju duvan. Osim što su bolja opcija od nastavka pušenja jer prilikom korištenja ne sagorijevaju duvan, te oslobađaju značajno manje štetnih materija u odnosu na cigarete, neki od razloga za prelazak na bezdimne alternative tokom jeseni su i:

Higijenski benefiti

Uređaji koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duvan korištenjem ne oslobađaju duvanski dim – glavni krivac za pušačke bolesti, vatru ni pepeo. Dakle, nema više zadimljenih prostorija, iritiranih očiju, neugodnih mirisa duvanskog dima na koži, kosi, rukama, namještaju, vozilu.

Odsustvo pasivnog pušenja

Zbog eliminacije duvanskog dima, pored prethodno navedenog higijenskog benefita, ovi uređaji se mogu koristiti u zatvorenim prostorijama, jer ne dovode do pasivnog pušenja te predstavlja bolju alternativu i za ljude koji se nalaze u blizini pušača.

Nema više smrzavanja

Sve ove prednosti kada se spoje znače i da nećete morati više da izlazite napolje po kiši, snijegu, vjetru da biste zadovoljili svoje nikotinske potrebe.