Zašto vam opada kosa: U kom slučaju da se javite ljekaru da bi posljedice bile što manje

07.04.2024. | 08:59

Jovana Pešić, specijalista dermatovenerologije, ukazuje nam na moguće uzroke opadanja kose, objašnjava šta je normalno opadanje, a kad se treba javiti ljekaru.

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasljedni, neki su vezani i za neke druge bolesti, ali ono što najčešće spominjemo kada je gubitak kose u pitanju su razne forme alopecija, ali i telogeni efluvijum koji je svima postao poznat kao najčešći tip opadanja kose nakon Covid infekcije.

Koji su sve uzroci opadanja kose?

Mnogo je različitih razloga zbog kojih kosa opada. Od genetike, pa preko infekcija skalpa, ali i cijelog organizma, do internističkih oboljenja, koji kao svoju posljedicu imaju i lošiji kvalitet dlake, pa i njeno opadanje. Mnogobrojni lijekovi, način ishrane, kao i hormonske oscilacije, ali i promena godišnjih doba, utiču na pojačano opadanje kose.

Koliko je genetika važna?

Kosa kao sastavni dio našeg organizma, podložna je osjetljivosti zbog mnogobrojnih procesa u našem organizmu. Najčešće kvalitet dlake, ali i opadanje kose je uslovljeno genetskim faktorima, ali i godine utiču na kvalitet, kao i volumen kose. Najprisutniji tip opadanja kose je androgentska alopecija, koja u svojoj osnovi ima hormonske oscilacije, a najčešće je vezana za postojanje iste dijagnoze u porodici.

Infekcije i internistička oboljenja?

Mnogobrojne infekcije poglavine dovode do trenutnog, a u koliko se ne leče na vrijeme i trajnog opadanja kose. Od internističkih oboljenja najpre su uzrok bolesti štitaste žlezde, poremećaj nivoa gvožđa, zinka, proteina u ishrani. Određene seksualno prenosive bolesti, na primer sifilis takođe može dovesti do opadanja kose. Neki lekovi, hormonski dizbalansi takođe su uzrok opadanja kose. Trovanja, terapija karcinoma, ali i pojačani stres su još neki od razloga zašto kosa može da opada.

Stilizovanje kose i tip frizure kao uzrok opadanja kose

Preterano stilizovanje, previše grub tretman toplotom, hemijskim sredstvima, ali čak i stalno nošenje određenih frizura koje zatežu kosu, može da dovede do trakcione alopecije i opadanja kose. Nemojte nositi podignuti i previše jako vezanu kosu, ukoliko primetite da Vam kosa opada. Takođe kada možete koristite lagane šnale, umesto gumica, a kada birate gumice neka budu svilene i ne previše stegnute.

Šta je normalno opadanje kose?

Svakodnevno izgubimo određeni broj dlaka u procesu regeneracije kose. Normalno je da dnevno izgubimo između sto i sto pedeset dlaka, po nekim knjigama je čak i do dvesta dozvoljeno u periodima jeseni i ranog proleća.

Kada treba da se javim ljekaru?

Svako opadanje kose koje premašuje fiziološki broj dlaka u danu, pojava pečata, proređene kose, zahtijeva pregled dermatologa, koji će da utvrdi o kom tačno tipu odadanja je riječ i dati savet kao i terapiju. Jako je važno posebno kod infekcija, ali i ožiljnih alopecija javiti se na vreme, kako bi posljedice bile što manje.