Zašto svi žele da probaju krompirovo mlijeko VIDEO

Veganski napitak bez glutena i sa niskim sadržajem šećera i zasićenih masti, a sa dosta kalcijuma i vitamina D, novi je hit među ljubiteljima zdrave ishrane. Riječ je o još jednom mlijeku koje se pravi od voća ili povrća – ovog puta krompira.

Bilo da je u obliku pirea, baren, pržen ili pečen, krompir je poslastica za mnoge. Međutim, posljednjih mjeseci ovo povrće se sve češće pominje kao sirovina za pravljenje napitka koji su ljubitelji zdrave ishrane prihvatili raširenih ruku.

U pitanju je mlijeko koje se pravi od kuvanih krompira, malo začina i, naravno, vode.

Krompirovo mlijeko je idealna alternativa kravljem, ovčijem i kozijem mlijeku, ali i biljnim verzijama, jer, iako je po izgledu i teksturi slično drugim „mliječnim napicima“, daleko je održivije.

Za proizvodnju krompirovog mlijeka potrebno je 56 puta manje vode nego za bademovo mlijeko, a površina potrebna za uzgoj, na primjer, ovsa, za dobijanje iste količine napitka, dvostruko je veća.

Međutim, krompirovo mlijeko nije samo zdravo za planetu. Ono je idealno za osjetljive osobe jer ne sadrži uobičajene alergene kao mliječni proizvodi, laktoze, jaja, žitarice, soja i orasi.

U pitanju je veganski napitak, bez glutena i sa niskim sadržajem šećera i zasićenih masti, a obezbjeđuje visok nivo kalcijuma i vitamina D.

Kako se pravi mlijeko od krompira

Za ovaj interesantan napitak potrebne su vam tri šolje (oko 700 mililitara) tople vode, jedan veliki krompir (jedna šolja kockica), jedna kafena kašičica (oko šest mililitara) ekstrakta vanile, četvrtina šolje sjeckanih badema, malo soli.
Priprema je jednostavna. Krompir se oljušti i prokuva u tri šolje vode, uz dodatak soli. Kada je krompir kuvan, presuti ga u blender i dodati toplu vodu, da ukupna količina iznosi četiri šolje. Dodati vanilu i sjeckane bademe.

Po želji se može zasladiti medom, sirupom od agave ili javorovim sirupom. Dovoljne će biti dvije kafene kašičice.

Blendirati pet minuta, procijediti kroz gazu ili sličan materijal i mlijeko od krompira je spremno.

Može se konzumirati mlako ili prohlađeno.

 

 

Ostavite komentar: