Zašto paradajz ne ide u frižider

Većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u frižideru, tvrdi Dietlind Hanrieder, profesorica prehrambenih nauci na njemačkom Univerzitetu Anhalt. Problem stvara plin etilen.

Taj plin roizvode jabuke zbog čega će voće smješteno u njihovoj blizini brže sagnjiti. Takav plin proizvodi i paradajz koji u frižideru brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive, svi proizvode etilen.

Najosjetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u tavi, njihova osjetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati podalje od njega.

Ako se ispravno pohrani, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžani mogu ostati svježi maksimalno deset dana.

Pasulj u mahuni i karfiol

Mahune ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suvom mjestu. Karfiol još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plijesni i karfiol više nije za jelo.

Takva plijesan čak može sadržavati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže niti ako se mrlje odrežu jer pokraj njih ima i onih oku nevidljivih.

Šargarepe mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kakvu se pakuju u prodavnicama. Šargarepe na hrpi mogu u frižideru potrajati sedmicu dana, ali oprane, očišćene i pohranjene pojedinačno biće dobre i četiri sedmice.

 

Izvor:(Zdravlje u kući)Ostavite komentar: