Zanemarivanje majke u djetinjstvu utiče i na njene potomke

Majke koje su bile zanemarivane ili zlostavljane u djetinjstvu mogu da prenesu svojoj djeci neurološke tragove i kod njih je primijećena veća veza među određenim dijelovima mozga, ali uticaj toga nije poznat.

Utvrđeno je da ovi međugeneracijski otisci utiču na razvoj mozga djece, što rezultuje izmijenjenim moždanim krugovima između amigdale – dio mozga koji obrađuje strah i anksioznost i dva druga područja mozga, prefrontalnom korteksu i prednjem leđnom cingularnom korteks – oba područja koja učestvuju u donošenju odluka i regulaciji osjećaja, piše ‘IFL Science‘.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu „Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging“.

„Ovi rezultati pokazuju da naš razvoj mozga ne oblikuje samo ono što se događa u našem životu, već na njega utiču i stvari koje su se dogodile našim roditeljima prije nego što smo uopšte i bili začeti – rekla je dr Kasandra Hendriks koja je vodila studiju.

Autori su proučavali 48 parova majki i djeteta tokom prvog tromjesečja trudnoće. Majke su dobile upitnik za procjenu svojih dječjih trauma i nevolja, koje su uključivale iskustva emocionalne zanemarenosti i zlostavljanja u ranom djetinjstvu. Svim majkama procijenjen je trenutni nivo prenatalnog stresa, uključujući trenutnu depresiju i anksioznost.

Mjesec dana nakon što su majke rodile, njihova djeca su bila podvrgnuta snimanju mozga pomoću funkcionalne magnetnee rezonance u stanju mirovanja (fMRI), neinvazivne tehnike skeniranja mozga koja može da se koristiti na bebama dok spavaju.

„Rezultati skeniranja mozga mogu prikazati njegovo funkcionisanje u veoma ranom periodu života – rekla je dr Kameron Karter.

Autori studije otkrili su da su bebe majki koje su doživjele više emocionalne zapuštenosti u djetinjstvu, prema upitniku na koji su majke odgovarale, imale više veza između moždane amigdale i kortikalnih regija, prenosi “N1“.

Uzimajući u obzir stres, istraživači su otkrili što je majka bila više emocionalno zanemarivana, to je djetetova amigdala bila međusobno povezanija sa frontalnim kortikalnim dijelovima mozga.

Ipak, još nije jasno kakav uticaj mogu da imaju snažnije povezane amigdala i frontalna kortikalna područja na bebe majki koje su doživjele povećanu emocionalnu zanemarenost.

Neuronski potpis koji su primijetili kod jednomjesečnih beba emocionalno zanemarenih majki može da bude mehanizam koji dovodi do povećanog rizika od anksioznosti.

Izgleda da emocionalno zanemarivanje majki u djetinjstvu ostavlja neuronski trag kod njene bebe koji dijete može predisponirati da lakše otkrije prijetnju u okruženju gotovo od rođenja.

Istraživanja ilustruju da se međugeneracijski strah i tjeskoba mogu prenijeti sa majke na dijete, međutim, posljedice takvog prenosa još nisu jasne.

„Buduće studije koje prate djecu pomoći će nam da shvatimo funkcionalni značaj ovih promjena u radu mozga u smislu emocionalnog i socijalnog razvoja djece majki koje su zanemarivane u ranom djetinjstvu“, objasnila je dr Kameron.

 

 

Ostavite komentar: