Zaključak istraživanja: Poznavanje dva ili više jezika sprečava razvoj Alchajmera

Poznavanje dva ili više jezika sprečava razvoj degenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Hantingtonova bolest, zaključak je zajedničkog istraživanja španskih naučnika Otvorenog univerziteta Katalonije i Univerziteta Pompeu Fabra u Barseloni.

O toj kognitivnoj rezervi, koja štiti poliglotu od starosnih gubitaka funkcija mozga, istraživači su objasnili za akademski časopis “Neuropsihologija”, koji izdaje Američko udruženje psihologa.

Naučnici su detaljno proučili stanovnike Katalonije, gdje praktično cijelo stanovništvo iz istorijskih razloga govori španski i katalonski. Oni su ustanovili da se bilingvisti na intelektualnom planu veoma razlikuju od onih koji govore samo jedan jezik.

Istražujući kognitivne sposobnosti, naučnici su otkrili značajnu razliku između osoba koje znaju nekoliko jezika i aktivno ih koriste na poslu i u svakodnevnom životu i onih koji pasivno znaju dva ili čak tri jezika.

“Vidjelo se da su osobe sa visokim stepenom znanja dva jezika lakše savladavali rane simptome kognitivnih disfunkcija u poređenju sa dvojezičnim, ali koji nikada nisu aktivno koristili drugi jezik”, rekao je vodeći autor rada, profesor na Fakultetu medicinskih nauka Otvorenog univerziteta Katalonije Marko Kalabrija.

On smatra da je za mozak najoptimalnije znanje dva ili više jezika i konstantno “prebacivanje” s jednog jezika na drugi.

“Takva lingvistička gimnastika pomaže da se ljudi ponašaju kao da na mnogim funkcionalnim nivoima, poput, na primjer, vožnje automobila, kada možemo da razgovaramo telefonom, razmišljamo o tezama govora i slično”, rekao je  Kalabrija i istakao da “tako treniramo moždanu koru”.

Istraživač je naglasio da je “dobro što višejezičnost i, što je najvažnije, aktivna upotreba jezika, pomaže u nadoknađivanju nadolazećih neurodegenerativnih problema”.

“Upotreba više jezika stvara efikasne alternativne šeme za rješavanje kognitivnih zadataka. Očigledno je da višejezičnost odlaže pojavu simptoma umjerenog kognitivnog oštećenja u pretkliničkoj fazi Alchajmerove bolesti”, rekao je istraživač.

Kalabrija je naglasio da u zemljama u kojima istorijski stanovništvo govori dva ili više jezika, stanovnici su podložni degenerativnim bolestima mozga za 50 odsto manje nego u “jednojezičnim” društvima. Trenutni i prethodni radovi autora pokazali su da aktivna upotreba dva ili više jezika na poslu i kod kuće doprinosi razvoju kognitivne rezerve i sprečava pojavu problema sa intelektualnim sposobnostima osobe do starosti, piše Sputnjik.

Ostavite komentar: