Zadah iz usta otkriva opasnu bolest: Ako ovo osjetite, hitno se javite ljekaru

Neprijatan miris iz usta, prilikom podrigivanja, može da bude znak opasne bolesti.

Neprijatan zadah iz usta se javlja prilično često nekad je uzrok jelo od aromatičnih namirnica poput bijelog luka, a nekad ova pojava odaje druge tegobe pa i bolest.

Takva je, na primjer, upala desni koju karakteriše i nakupljanje bakterija ispod spoja zuba i gingive, a dovodi do jakog neprijatnog mirisa.

Međutim, ako primijetite da se neprijatan miris širi nakon podrigivanja i ukoliko on liči na miris pokvarenih jaja, savjetuje se da provjerite zdravlje želuca. Podrigivanje je inače normalna, bezazlena pojava – tijelo oslobađanja višak gasova iz gornjeg digestivnog trakta.

Ovi gasovi nastaju prilikom razlaganja hrane, a jedan od njih je vodonik sulfid. I najmanja njegova količina daje miris pokvarenih jaja i nije neuobičajeno da se ponekad osjeti.

Međutim, ako se kod podrigivanja često može namirisati, to je ozbiljan znak da se možda razvija neka bolest u organizmu. Moguće je da je riječ o infekciji bakterijom kao što je Helikobakter pilori, sindromu iritabilnog kolona ili gastroezofagealni refluks – vraćanje kiseline iz želuca u jednjak.

Ova pojava donosi rizik i od upale sluzokože jednjaka, a posljedično i od karcinoma pa se obavezno posavjetujte sa ljekarima da otklonite svaku sumnju, piše Lepa i Srećna.

Ostavite komentar: