Zabrinjavajući rezultati! Studija otkriva koliko mogu trajati simptomi dugog COVID-a

03.06.2021. | 16:32

Nova studija otkriva koliko ustvari simptomi dugog COVID-a mogu trajati, a rezultati su zabrinjavajući.

Svi smo do sad čuli za dugi COVID i što on donosi, a mnogi koji su te simptome i doživjeli potvrđuj da postoji. Prema pisanju magazina The Harvard Gazette, osobe koje su doživjele simptome koji traju puno duže od same bolesti dobro znaju što to znači i koliko teška borba može biti svakog dana.

Sada su tu i novi rezultati studije provedene na univerzitetu Stanford koja se bavila pitanjem koliko dugo pojedinac može imati te neugodne simptome, a podaci su iznenađujući, piše Večernji.

Naučnici su proučili slučajeve od oko 10.000 ljudi koji su imali bolest, a uključeni su bili i oni s umjerenim te ozbiljnim simptomima. Prema rezultatima studije većina ih se nije riješila barem jednog simptoma niti 60 dana nakon dijagnoze, pa čak i 6 dugih mjeseci. Ti simptomi uključuju maglicu u glavi, poteškoće s disanjem, gubitak okusa i mirisa, depresiju, anksioznost, temperaturu, groznicu i umor.

Iako podaci i nisu obećavajući, važno je jednu razliku zapamtiti za osobe koje trenutno proživljavaju ovo stanje.

Kako stoji u rezultatima studije, pacijenti koje su uključili u istraživanje su bili hospitalizovani radi ozbiljnog stanja. Od njih je 70 odsto prijavilo da simptomi traju i nakon što su bolest preboljeli. Oko 40 odsto ispitanika je prijavilo umor, 36 odsto probleme s disanjem a 29 odsto je navelo da ih muči poremećaj u spavanju.

“Brojke su šokantne, posebno kada je u pitanju gubitak daha i umor, a to su stanja koja čovjeka mogu jako iscrpiti. Neki su tako i prijavili da imaju problema i s uspinjanjem stepenicama“, izjavila je autorka studije Tahmina Nasserie.

Šta zaključiti? Glavni voditelj studije, dr. Steven Goodman, je zaključio kako su se dosad ignorisale dugotrajne posljedice ove bolesti, i ljudima se govorilo kako je to sve u njihovoj glavi. Pitanje sada nije radi li se o stvarnoj pojavi već koliko je taj problem velik. Radi ovih rezultata, moguće je da će se liječnici morati brinuti o pacijentima dugo nakon same infekcije.

Oznake: Covid, Rezultati, Studija