Zabrinjavajuća istraživanja: Sastojci iz krema za sunčanje pod lupom jer ulaze u krvotok

Pojavila su se dva zabrinjavajuća istraživanja koja pokazuju da u kremama za sunčanje postoje štetni sastojci koji se zadržavaju u našem krvotoku.

S obzirom da su ove kreme veoma važne i gotovo svi preporučuju njihovo korišćenje, ove studije su izazvale opravdani strah.

Ta istraživanja objavjena su u “Žurnalu američke medicinske asocijacije” (JAMA), a prvo ih je prenio Vol strit žurnal.

Navodi se da postoje dvije glavne kategorije kada su u pitanju aktivni sastojci u kremi za sunčanje: fizički odnosno mineralni, i hemijski sastojci. Istraživanja su pratila da li hemjski sastojci u kremama, uključujući avobenzon, oksibenzon, oktinoksat, homosalat i oktisalat, ulaze u krvotok ljudi.

Fizički ili mineralni blokatori, cinkov oksid i titanov dioksid, nisu uključeni u studiju, jer se ne smatra da se oni apsorbuju u krvotok.

“Za sada ne znamo kakve efekte ova apsorpcija hemijskih sastojaka iz kreme za sunčanje ima na zdravlje ljudi”, izjavila je dermatološkinja Vitni Bov u ponedjeljak u emisiji” Dobro jutro Amerika”, napominjući da su ispitanici u studijama nanosili kremu za sunčanje na 75% svog tijela na svaka dva sata.

“Istraživači su otkrili značajne nivoe, od kojih su neki trajali nedjeljama. Postoje preliminarne studije koje pokazuju da neki od ovih sastojaka, poput oksibenzona, mogu imati hormonalne efekte. U laboratorijskim uslovima mogu oponašati estrogen. Ne znamo šta to znači za ljude, pa je potrebno još studija”, rekla je dermatološkinja.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) naravno i dalje savjetuje upotrebu kreme za sunčanje da bi se spriječio rak kože, ali dalje razmatra da li aktivni sastojci kreme za sunčanje koji idu u krvotok korisnika mogu prouzrokovati negativne posledive. Ako se aktivni sastojci nađu u krvi na nivou od 0,5 nanograma po mililitru ili više, trebalo bi ih analizirati kako bi se utvrdilo da li mogu povećati rizik od raka, ili imati druge loše efekte, navodi FDA.

Ostavite komentar: