Za sve starosne grupe: Evropska agencija za lijekove potvrdila efikasnost AstraZeneke

Evropska agencija za lijekove (EMA) dala je preporuku za upotrebu Astra Zeneka vakcine protiv Covid-19 u svim starosnim grupama i to je snažan sigal za sve građane da su u pitanju bezbjedne i efikasne vakcine, kažu u Evropskoj komisiji.

Povodom informacija da su Njemačka i Belgija izrazile sumnju u efikasnost Astra Zenaka vakcine kod strarijih od 65, odnosno 55 godina, u Komisiji navoda da je u nadležnosti zemlja članica da odlučuju o “dodatnim i strožijim” zahtjevima pri upotrebi nekih vakcina, sve dok to nije u suprotnosti sa preporukama EMA.

Evropska komisija apelovala je i na internet platforme, poput Fejsbuka, Tvitera, Jutjuba i Gugla, da hitno rade na rješavanju dezinformacija koje se na društvenim mrežama pojavljuju kada su u pitanju vakcine protiv korona virusa.

“Živimo u globalnoj zdravstvenoj krizi, a provjerene informacije mogu spasiti živote”, poruka je Brisela.

U EU naglašavaju da je od ugovorenih 2,6 milijardi vakcina za područje EU 27, trenutno u prozvodnji 1,2 miljarde, što bi, prema očekivanjima Brisela, trebalo da omogući da se do kraja ljeta u EU vakciniše 70 procenata stanovništva.

Ostavite komentar: