Za siguran ponovni cvat: Evo koji napitak orhideja voli više od vode

29.09.2021. | 21:08

Uzgojiti orhideju zdravih zelenih listova koja neprestano cvjeta jedan je od najvećih izazova svakog kućnog botaničara.

Osim svjetlosti i dohrane, zalijevanje orhideja pretvorilo se u posebnu nauku. U nastavku donosimo trik koji će zauvijek promijeniti izgled orhideja.

Orhideje su izazov za svakoga, no ako ih uspijete podstaknuti da se nesmetano razvijaju, nagradiće vas prizorima kojima se jednostavno ne možete ne diviti.

Za mnoge kraljica cvijeća, orhideja je posebno osjetljiva biljka. A svaki ljubitelj tog prekrasnog cvijeta sigurno ima vlastite najbolje savjete za uzgoj – neki je drže na direktnom suncu, neki je zalijevaju s odstajalom vodom koju kasnije izliju iz tanjirića, a neki joj samo prskaju listove.

No istina je da kod nekih vrsta ponekad nema pravila.

Samo voda nije dovoljna

Takođe, mnogima se sigurno dogodilo da su na poklon dobili raskošan primjerak u punome cvatu, koji kad je ocvao, više nikada nije dobio nove cvjetove.

Za uzgoj takvih orhideja koje pomalo kasne u razvoju postoji jedan trik. Umjesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate kuvati posebnu šoljicu, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana uliti u orhideju.

Ne pretjerujte s količinom i pripazite da čaj nije prejak – na dan joj dodajte maksimalno dvije kačkice i nemojte je zalijevati tokom vikenda.

Ta tehnika funkcioniše i kod ostalih biljaka koje rastu u kiselijem tlu poput ruža.