“Za sada možemo biti bezbrižni”: Virusolog pojašnjava kako korona virus mutira

Virusolog Tanja Jovanović kaže da virus korona mutira, ali da stopa njegove mutacije nije toliko velika, te da se jedna do dvije mutuacije dešavaju na mjesečnom nivou.

Ona je za Tanjug navela da su se u slučaju novog soja virusa korona, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

“Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima celog svijeta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata”, objasnila je Jovanović. Navela je da novi soj vodi porijeklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam nedelja, kada je u samom organizmu čoveka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

“Ti pacijenti, pošto su bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primjenjivala u liječenju takvih bolesnika uticala je na izmjenu karakteristika virusa”, objasnila je Jovanović.

Ona napominje da se sprovode istraživanja novog soja u laboratorijama i da za sada možemo biti bezbjedni i bezbrižni. Jovanović je ukazala na to da je za evoluciju virusa vrlo važna njegova varijabilnost i da se očekuje da se virus i dalje menja u zavisnosti od toga koliko cirkuliše u prirodi.

“Što je duža njegova cirkulacija, što su duže infekcije pojedinaca koji obolijevaju od kovida 19, stopa mutacije će biti veća” rekla je Jovanović.

Jovanović, koja je i član Kriznog štaba za borbu protiv kovid 19, smatra da mjere ne treba mnogo da se popuštaju i ukazala na to da je malo strpljenja i discipline potrebno da bismo brže izašli iz trenutne nepovoljne epidemiloške situacije.

Ostavite komentar: