Za mnoge nemili posao: Na ovaj način ubrzajte peglanje veša

22.03.2024. | 10:22

Peglanje veša je nemili posao za svaku domaćicu. Oduzima mnogo vremena i nije ni malo zabavan, ali je neophodan.

Da vam olakšamo muke i skratimo njihov proces, otkrivamo vam nevjerovatne trikove koje ćete obožavati.

Važno je da i navlaka za peglu bude ispeglana

Možda vam ovo djeluje beznačajno, ali navlaka za dasku koja je naborana i nije glatka, znatno otežava sam proces peglanja veša. Prvo veš ili garderoba su tada skloni da se lijepe za podlogu, a drugo na njima se stvaraju nabori, koje je kasnije mnogo teže ispraviti, i ostaje trag oštrih linija koje ste peglom napravili. Zato ne zaboravite da prvo pripremite dasku na pravi način.

Destilovana voda je neophodna

Danas gotovo svi koristimo pegle na paru, sa kojom je peglanje lakše i brže, odnosno veš je mnogo ljepše ispeglan. Para iz pegle razmekšava tkaninu. Naravno, u peglu je svakako potrebno prvo sipati vodu, s tim da to mora da bude destilovana voda. Ukoliko koristite običnu vodu sa česme, em će vaša pegla biti puna kamenca, i skratićete joj njen radni vijek, em će se garderoba mnogo lošije peglati, plus je moguće da na njoj ostanu bijele fleke i tragovi. Dakle, kada peglate – destilovana voda mora da vam bude na dohvat ruke.

Trik sa čiodama

Ukoliko peglate neki veliki komad garderobe, ili pak košulje koje su uvek nezgodne, desi se da vam se jedan deo tkanine podvuče pod drugu. Tako peglanje traje duže, plus ni rezultat baš nije sjajan, jer se uglavnom naprave crte. Šta možete da uradite. Da komad odeće fiksirate pomoću čioda ili spajalica dok peglate. Samo pazite u slučaju osetljivih tkanina poput svile da ne ostanu tragovi od čioda.

Veš mora da se ohladi

Šta to znači da veš treba da se ohladi? Ukoliko odmah nakon peglanja majice, košulje ili nekog drugog komada garderobe, iste smjestite u orman, a naročito ako ih složite, onda ćete dobrim dijelom poništiti vaš mukotrpan trud dok ste peglali.

Umjesto toga prebacite odjeću preko stolice, a košulju ostavite napolju na ofingeru, da se prohlade od pegle. Tako je efekat mnogo bolji.

Trik sa aluminijumskom folijom

I najslađe za kraj. Ispod navlake za peglu možete da stavite aluminijumsku formulu. Kažu da to može duplo da ubrza proces peglanja, jer folija pojačava prenošenje toplote, što znači da će se vaš veš brže i bolje peglati, otkriva Mogu ja to sama.