Vrsta ribe koja sprečava srčane bolesti i visok pritisak, a ima još jedno nevjerovatno dejstvo

Šunka je možda simbol Uskrsa, ali bakalar obilježava Veliki petak. Priprema se u mnogim domaćinstvima, a ova poslastica sa sjevernog Atlantika bogata je hranljivim materijama.

Bakalar može da teži i do 200 kilograma i živi do 20 godina. Zbog prekomjernog izlova, sada je zaštićen propisima o ribolovu koji imaju za cilj da povećaju njegovu populaciju, dok je i dalje dozvoljeno da ga upecate.

Koje su prednosti konzumiranja bakalara?

Gdje početi? Ova poslastica sadrži puno vitamina, minerala i zdravih masti. Bogat je vitaminom B12, koji je važan za zdravlje nervnog i cirkulatornog sistema. Takođe, vitamin B12 sprečava anemiju tako što održava crvena krvna zrnca u dobrom stanju.

Smanjuje holesterol

Bakalar, kao i mnoge vrste ribe, bogat je omega-3 masnim kiselinama. Našem tijelu su potrebne ove esencijalne masti, ali ne može da ih samo proizvodi pa je važno da ih unosimo hranom. Dobijanje dovoljno omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju triglicerida, vrste nezdravog holesterola.

Drži krvni pritisak pod kontrolom

Studije su pokazale da konzumiranje omega-3 masnih kiselina može smanjiti krvni pritisak, kao i rizik od srčanih bolesti. Pored toga, redovni unos omega-3 masnih kiselina je bolji za kontrolu krvnog pritiska nego smanjenje unosa soli.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Pokazalo se da jedenje puno ribe smanjuje smrtnost od koronarne bolesti srca do 30 procenata. Konzumiranje ribe poput bakalara najmanje jednom nedjeljno takođe smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. I to zbog omega-3 masnih kiselina.

Studija, koju su sproveli stručnjaci sa Harvarda, navodi da unos ribe doprinosi poboljšanju električnih svojstava srčanih ćelija i takođe štiti od abnormalnih srčanih ritmova.

Uz sve prednosti koje riba ima, vjerovatno je najvažnije da brzo popravi svoje zdravlje. Studija sprovedena na pacijentima koji su konzumirali riblje ulje pokazala je poboljšanje funkcije srca za samo dvije nedjelje.

Poboljšava funkciju mozga

Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, izaberite bakalar. Konzumiranje ribe dva do tri puta dnevno tokom nedjelju dana bi obezbijedilo 380 miligrama EPA i DHA dnevno (omega-3 masne kiseline).

U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji objavili su da ishrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje uticaj gena koji je povezan sa razvojem Alchajmerove bolesti. Takođe, normalni nivoi folata i vitamina B12 u krvi su povezani sa smanjenim nivoima demencije ili drugim kognitivnim oštećenjem. Sve ove prednosti se nalaze u bakalara.

Može smanjiti rizik od raka

Bakalar ima još jedno čudesno dejstvo. Naime, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, a bakalar je bogat ovim važnim hranljivim materijama. Svakodnevna konzumacija ribljeg ulja može pomoći u usporavanju širenja raka debelog crijeva u ranim stadijumima bolesti, ali se preporučuje konsultacija sa ljekarom prije uzimanja dijetetskih suplemenata.

Nutritivne vrijednosti

Bakalar je izvor proteina sa niskim sadržajem masti, što ga čini odličnim izborom za ljude koji žele da smanje unos masti i poboljšaju zdravlje srca. Sadrži značajnu količinu joda, koji je važan mineral za rad štitne žlijezde i pomaže joj da reguliše hormone.

Konzumiranje dovoljno joda može pomoći u sprečavanju problema kao što su struma i simptomi hipotireoze.

Uz to, bakalar je odličan izvor:

  • Vitamin B12
  • Niacin
  • Fosfor
  • Selen
  • Omega-3 masne kiseline
  • Jod

 

 

Ostavite komentar: