Vrela akcija u krevetu: Еvo koliko puta sedmično treba imati seksualne odnose

21.02.2024. | 14:35

Mnogi parovi nalaze se u dilemi koliko često bi trebalo imati intimne odnose i da li to što vode ljubav sa svojim partnerom jednom nedjeljno ili rjeđe znači da im je intimni život loš.

Ako gledate društvene mreže, zaljubljene parove ili slušate priče iz porodice ili od prijatelja, lako je da se razočarate, upoređujući se sa drugima.

Neprestano nailazimo na različite savjete poput: treba da spavate sa partnerom nakon trećeg sastanka, da počnete da živite zajedno poslije godinu dana veze i slično. Sve to umije da frustrira, pogotovo ako se ne uklapate u taj kalup. Ne moramo svi da pratimo isti vremenski okvir, poručuju stručnjaci u ovim situacijama, pa zašto bi to bio slučaj i sa seksom?

Ako jurite „kvotu“ – griješite

Sociolozi proučavaju parove kao i intimne odnose, te im je između ostalog i to tema koliko bi srećni parovi trebalo da spavaju zajedno u određenom vremenskom periodu. Jedna studija proučavala je tokom 40 godina 30.000 parova i otkrila je da je seks jednom nedjeljno idealan za njih, ali to nije značilo da su parovi koji su češće intimni bili manje ili više ispunjeni. Međutim, oni koji su vodili ljubav manje od jednom nedjeljno prijavili su da su seksualno manje ispunjeni.

Istraživanje je pokazalo da su parovi bili najispunjeniji ako su imali intimne odnose u prosjeku jednom nedjeljno.

I druga studija je pokazala da prosječna odrasla osoba preferira da ima intimne odnose 54 puta godišnje, što je otprilike jednom nedjeljno.

S druge strane, jedno istraživanje je otkrilo da dostizanje određene kvote seksualne aktivnosti može biti kontraproduktivno. Parovi su podijeljeni u dvije grupe, a jedna grupa je imala normalan intimni život, dok je druga imala dvostruko više „akcije u krevetu“ od prve grupe. Na kraju, druga grupa je prijavila da intimni odnosi i nisu bili tako „zabavni“, i da su osjećali kao da su im oni obaveza.

Stručnjaci ističu da veće zadovoljstvo od „gužvanja čaršava“ imaju parovi koji usklađuju vođenje ljubavi sa trenutnim potrebama, ciljevima i prioritetima. Ako se fokusirate na to koliko često imate intimne odnose onda bi trebalo da se fokusirate na kvalitet svoje veze sa partnerom, a ne na količinu fizičke intimnosti.

Ako eksperimentišete i pronađete način na koji osjećate jaču vezu sa sobom, svojim libidom, intimnim željama i emocijama, to može da eliminiše u potpunosti vašu analizu o učestalosti koju treba da imate u krevetu. Stručnjaci ističu da ukoliko imate kvalitetne intimne odnose sa partnerom i dobru vezu sa sobom ne treba da brinete o ispunjavanju „kvote“.

Šta treba da radimo?

Ako nema nikakvog pritiska u vašoj vezi, a obje strane su zadovoljene, onda ne treba postavljati pitanje koliko često je potrebno voditi ljubav sa partnerom. Stalni pritisak dolazi sa svih strana, ali neprestano razmišljanje o tome da li je vaš intimni život normalan je kontraproduktivan. Stres na poslu, nevolje sa novcem ili neki problem u porodici mogu imati negativan uticaj na vaše mentalno zdravlje i smanjiti vaš libido. Ali samo zato što ste rjeđe intimni sa partnerom nego što mislite da je „normalno“ ne znači da ste u lošoj vezi.

Oznake: Parovi, Vrela akcija