Vodite računa! Ove simptome leukemije nikako ne smijete ignorisati

07.09.2020. | 16:50

Još uvijek nije poznato šta uzrokuje ovu bolest ali postoji nekoliko faktora koji čini se utiču na njen razvoj, a to su genetski faktori, radijacija i hemikalije.

Leukemija je takođe najčešći rak koji se javlja kod djece i tinejdžera. Poput mnogih karcinoma i leukemija u početnim fazama asimptomatska. No budući da krv teče cijelim tijelom, ovaj rak se brzo širi.
Postoji nekoliko vrsta leukemije a to su akutna leukemija koja se liječi kombinacijama hemoterapije, potom hronična limfocitna leukemija koja se javlja kod starijih osoba, akutna mijeloidna leukemija i hronična mijeloidna leukemija.

Simptomi leukemije

Anemija je stanje u kojem vašoj krvi nedostaje dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica da nose kisik kroz tijelo. Kao rezultat, vaše stanice mogu početi gladovati. Simptomi anemije uključuju umor, blijedu kožu i osjećaj fluksije.

Leukemija takođe može prouzrokovati da lako krvarite. Ako ustanovite da vam i najmanji udarac ostavlja modrice to može biti znak upozorenja. Leukemija takođe može uzrokovati pojavu krvi u mokraći ili stolici, te povećati učestalost krvarenja iz nosa ili učiniti da vam desni krvare tijekom jela ili četkanja.

Leukemija čini da ste podložni infekcijama. Uzrokuje češću upalu grla ili bronhijalnu upalu pluća, uključujući i visoku temperaturu, glavobolju, ranice u ustima ili osipa na kaži.

Kada su uzrokovani leukemijom, otečeni limfni čvorovi obično se javljaju u grlu, pazuhu ili preponama.

Iako leukemija ne napada direktno vaš probavni sistem, pridružene stanice raka proizvode tvari za koje je poznato da mijenjaju način na koji tijelo metabolizira hranu. Ukoliko ste naglo izgubili na kilaži ili ste puno smršavjeli vrijeme je da se uputite kod svog ljekara. Pojavljuju se poteškoće s disanjem, osoba lako ostaje bez daha, a problem može stvarati i pokušaj da pređete s jedne strane sobe na drugu.

Povećana slezena može u slučaju leukemije uzrokovati neugodu ili oštru bol. Budući da je slezena smještena u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine, tamo se pojavljuje i bol, prenosi Klix.