Visok pritisak i šumovi u ušima samo su neke od posljedica držanja glave prema dolje

Sve učestalije korištanje digitalnih medija (a paralelno s time i sve manje kretanja) negativno se odražava na posturu, posebice kod djece, uzrokujući prije svega bolove u vratu, području između lopatica i ramenima.

Položaj tijela koji imaju prilikom gledanja u ekrane, tj. naginjanje glave i vrata prema naprijed u odnosu na ostatak tijela, što se službeno naziva protrakcija, kao i lagano naginjanje glave u stranu, utiče na to kako će se tijelo djeteta dalje razvijati i rasti, upozoravaju pedijatri.

Oni su zbog učestalosti ovakvih zdravstvenih tegoba u svoju praksu uveli i novi termin – text neck – koji označava bolove u vratu i grčeve koji nastaju upravo zbog stalnog naginjanja glave prema dole. Naime, statistički podaci govore kako se već pri blagom savijanju glave prema naprijed, za samo 15 stepeni, vrat opterećuje kao da ste na njega stavili teret od 27 kilograma, a opetovano ponavljanje istih radnji nužno dovodi do degenerativnih promjena kičme, piše Ordinacija.hr.

Kad se tome pridoda i vrijeme provedeno ispred televizora, ispada da više od dva sata dnevno “ode” na ekrane, što je dvostruko više nego što stručnjaci tolerišu.

Glavobolje, šumovi u ušima, poremećaj disajnog sistema i rada štitnjače, visoki krvni pritisak dovode se u vezu s lošim držanjem, posebice s protrakcijom glave. To ne čudi ako znamo da se na glavi nalaze svi “senzori” za preživljavanje, a kad se poremeti cirkulacija u tom dijelu, dolazi do poremećaja dotoka hranjivih materijom prema tkivima i organima, povećane napetosti u svim strukturama, disbalansa cjelokupnog lokomotornog sistema…

Osim bolova u vratu, ramenima i području između lopatica, protrakcija glave u direktnoj je vezi i sa skoliozom, problemima s lumbalnim dijelom kičme te problemima s diskovima. Naime, diskovi se “hrane” kretanjem, a ako fizička aktivnost izostane, a cirkulacija je već poremećena zbog protrakcije glave, dolazi do dehidracije diskova i njihova stanjivanja, a u konačnici i do pritiska na živac i bola.

Obrnuto istezanje

Imate li protrakciju glave, lako možete saznati jednostavnim trikom: stanite petama uza zid, a isto učinite i sa zdjelicom te lopaticama. Ako u takvom položaju ne možete dotaknuti zid stražnjim dijelom glave, potencijalno imate problem te bi bilo dobro javiti se ljekaru i, naravno, uvesti više kretanja u život. Jedna od tehnika kojom se sanira protrakcija glave je i tehnika obrnutog istezanja (reverse movements) koju vas može naučiti svaki terapeut.

Jedna od vježbi je i sljedeća: ispruženih nogu i spojenih stopala oslonite se na laktove i podlaktice. Dlanovi neka budu ispod stražnjice. Otvarajte i podižete prsni koš, istovremeno spuštajući tjeme prema podu (prema natrag), izdužujući i opuštajući vrat. Dobre su i vježbe joge, tigar i mačka, kao i bočno istezanje vrata. 

Ostavite komentar: