Virusolog o majmunskim boginjama: Teže prenosive, lako se drže pod kontrolom

Virusolog i docent na Medicinskom fakultetu Ana Banko izjavila je danas da su načini prenosa majmunskih boginja znatno teži nego prenošenje kovida zbog čega je, kako kaže, taj virus lakše držati pod kontrolom.

Banko je za K1 televiziju rekla da su majmunske boginje virus koji je decenijama poznat i da nema razloga za brigu.

”Majmunske boginje su virusna zoonoza, što znači da se virus na ljude prenosi sa životinja. Inkubacioni period kod majmunskih boginja, odnosno period od zaražavanja do manifestacije virusa, može trajati od sedam do 14 dana”, kazala je Banko.

Objasnila je da su prve simptomi te zarazne bolesti povišena tjelesna temperatura, malaksalost, specifičan bol u leđima, bol u glavi koji se potom proširuje i na ostale dijelove tijela.

”Ovi simptomi se mogu javiti dva do tri dana prije nego što zaraženi dobije osipe po koži. Važno je napomenuti da osobe koje se ne osjećaju loše, takođe, mogu imati promjene koje nisu primetne, a lokalizovane su u usnoj duplji, anusu i vagini”, navela je Banko.

Kako kaže, riječ je o infektivnim promenama na koži i infektivnim tjelesnim tečnostima, tako da, osim što se može prenijeti sa životinje na čovjeka, može i direktnim kontaktom čovjeka sa čovjekom – dodirivanjem, ljubljenjem i seksualnim putem.

”Takođe, ako osobe žive zajedno i ako dijele sve, može doći do transmisije. Zbog već poznatog načina prenosa, prvenstveno se obavještavaju bliski kontakti zaraženog i oni bi trebalo da prate svoje simptome. Ukoliko kod njih dođe do razvoja simptoma, dalji korak je samoizolacija”, navela je Banko.

Napomenula da za majmunske boginje ne postoji specifična terapija, kao i da se za liječenje koriste antivirusne terapije kao i za druge virusne infekcije.

Banko je kazala da su u najvećem broju slučajeva majmunske boginje “samoograničavajuća” bolest koja za dvije do četiri nedjelje sama prolazi.

”To je DNK virus koji nema sposobnost mutacije, pa tako razlike u genom nisu primjetne. Kod veoma malog broja pacijenata može doći do razvoja težih oblika ovog oboljenja””, objasnila je Banko.

Dodala je da smrtonosni ishodi majmunskih boginja nisu zabilježeni nigdje izuzev u Africi, gdje je, kaže, u pitanju ozbiljniji soj praćen drugim virusima.

”Terapijski zbrinut pacijent je već primio adekvatnu terapiju, osjeća se dobro i može ići kući. Otkad su majmunske boginje prvi put identifikovane 1958. godine, ovo je prvi put da su zabilježene kod nas. Virus koji trenutno cirkuliše je neobičan jer se do sada nije desilo da se simulativno javlja u različitim dijelovima svijeta”, kazala je Banko.

Ostavite komentar: