Vijek trajanja: Kako znati kada je istekao rok parfema

Kada pronađemo omiljenu notu parfema, spremni smo na sve da produžimo njegov vijek.

Ali ma koliko on mirisao sjajno i bio kvalitetan, kao i svaka druga stvar, i parfem ima rok trajanja.

Rok trajanja parfema

Parfemi se prave od različitih mirisnih komponenti. Većina proizvođača parfema će staviti znak roka trajanja na bočici, ali sam parfem zapravo nema rok trajanja. Ali to ne znači da je parfem kvalitetan zauvijek. Vremenom njegov miris se mijenja, a sama nota postaje slabija i miris postaje ružnjikav. Drugim riječima, kada parfem dugo stoji, dolazi do oskidacije, te on gubi svoju notu i jačinu. Različite formule su i različito podložne oksidaciji, a citrusni mirisi najkraće traju. Da biste produžili rok trajanja, citrusne parfeme čuvajte u frižideru.

Kako znati da je parfemu istekao rok trajanja?

Pored promjene mirisa, neki parfemi promene boju, te postaju žućkasti i smeđi. Međutim zbog različitih oblika i boja bočica, vjerovatno nećete biti u situaciji da vidite promjenu boje parfema, te se morate osloniti na svoj njuh. Parfemi na bazi alkohola duže traju, dok oni na bazi ulja i prirodnih sastojaka imaju mnogo kraći rok trajanja.

Kako produžiti rok trajanja parfema?

Parfeme držite dalje od toplote i vlage. Idealna temperatura je oko 15 stepeni. Zbog toga je najbolje da ih držite u frižideru ili na tamnom mjestu u svom garderoberu. Nikako blizu prozora ili sunčeve svjetlosti.

Da li je bezbjedno koristiti parfeme nakon isteka roka?

Da biste saznali da li je vaš parfem i dalje bezbjedan nakon isteka roka, testirajte ga na unutrašnjoj strani lakta. Ukoliko nakon 24 časa od nanošenja ne dođe do crvenila, iritacije i svraba, parfem i dalje možete koristiti, piše Magazin Novosti.

Ostavite komentar: