Veoma složen zahvat! Transplantacija pluća kod koronom zaraženih pacijenata

Klinika za hirurgiju Medicinskog univerziteta i Opšta bolnica u Beču sakupili su sva dosadašnja iskustva o transplantaciji pluća kod pacijenata oboljelih od korona virusa u svijetu i razvili opšte kriterijume za transplantaciju ovog organa.

Bečki program transplantacije pluća je u međunarodnom konzorciju stručnjaka iz SAD-a, Evrope i Azije vodeći u svijetu. Do sada je prema bečkom programu uspješno provedeno 40 transplantacija pluća kod COVID pacijenata u svijetu, a na Medicinskom univerzitetu u Beču 12.

Četrdesetčetverogodišnja Bečlijka je u maju 2020. godine bila prva pacijentkinja u Evropi kojoj je nakon teške kliničke slike COVID-om i potpunog otkazivanja pluća urađena transplantacija pluća. U momentu transplantacije PCR test je pokazao postojanje virusnih čestica, ali one nisu smatrane zaraznim.

“Naravno da takav jedan složeni zahvat dolazi u obzir samo kod onih pacijenata koji zbog godina starosti i opšteg povoljnog zdravstvenog stanja imaju dobre šanse za oporavak”, objašnjava Konrad Hötzenecker, voditelj renomiranog bečkog programa za transplantaciju pluća Medicinskog univerziteta i Opšte bolnice u Beču, koji se sa 100 transplantacija pluća godišnje zajedno s onim iz Toronta, Clevelanda i Hannovera ubraja u najveće transplantacione programe u svijetu.

Za transplantaciju moraju biti ispunjeni sljedeći kriteriji: iscrpljenost svih konzervativnih opcija terapije, izostanak oporavka pluća oštećenih COVID-om 19 uprkos četverosedmičnoj terapiji podrške disanju putem ECMO (izvantjelesna membranska oksigenacija) aparata, potvrda o uznapredovalom i nepovratnom oštećenju oba plućna krila u nekoliko uzastopnih pregleda CT aparatom, starost ispod 65 godina i nepostojanje relevantnih popratnih oboljenja.

Kandidati nadalje moraju biti dobrog općeg stanja ili sa realnim šansama za potpuni fizički oporavak.

Ostavite komentar: