Veliko otkriće naučnika: Otrov pčela uništava agresivne ćelije raka dojke

09.09.2020. | 10:55

Otrov pčela uništava agresivne ćelije raka dojke, otkrili su australijski naučnici u laboratorijskim uslovima.

Otrov i jedinjenje melitin koje sadrži korišćeno je protiv dvije vrste karcinoma koje je inače teško liječiti. Naučnici navode da je ovo otkriće vrlo interesantno, ali da su potrebna dalja ispitivanja. Pčelinji otrov ima antikancerogena svojstva i kod drugih vrsta karcinoma poput melanoma.

“Utvrđeno je da su ekstrakti pčela izuzetno moćni”, rekla je Kiara Dafi, 25-godišnja naučnica koja je vodila studiju Instituta za medicinska istraživanja Hari Perkins.

Testiran je otrov preko 300 medonosnih pčela i bumbara. Utvrđeno je da određena koncentracija otrova ubija ćelije raka u roku od sat, uz minimalnu štetu po ostale ćelije. Utvrđeno je, takođe, da se toksičnost otrova povećava pri promijenjenim dozama.

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene širom svijeta.

Iako postoje hiljade hemijskih jedinjenja koja se u laboratorijskim uslovima mogu boriti protiv ćelija karcinoma, naučnici kažu da je malo onih koji se mogu proizvesti i kao lijek.

Melitin može ubiti stanice za manje od jednog sata probijanjem rupa na njihovoj vanjskoj membrani. Međutim, u roku od 20 minuta od primjene, to takođe remeti prosljeđivanje hemijskih poruka koje ćelije trebaju kako bi rasle.

Naučnici su otkrili da melitin to čini sprječavajući aktivaciju receptora za faktore rasta u membrani ćelija.

“Ovo je nevjerovatno uzbudljivo zapažanje da melitin, glavna komponenta otrova pčela, može suzbiti rast smrtonosnih ćelija raka dojke, posebno karcinoma dojke”, kazao je profesor Peter Klinken, prenosi Avaz.