Velika vjerovatnoća daljeg širenja: Omikron će uskoro postati dominantan soj u Evropi

15.12.2021. | 21:31

Omikron će vjerovatno postati dominantna varijanta kovida u Evropskoj uniji u prva dva mjeseca naredne godine, iako je delta za sada najrasprostranjeniji soj, saopštilo je Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) i procijenio da je vjerovatnoća daljeg širenja varijante omikron veoma visoka.

Iako su trenutni podaci o ozbiljnosti infekcije povezane sa omikron varijantom i dalje ograničeni, oni koji su dostupni izazivaju zabrinutost da ona može biti povezana sa značajnim smanjenjem efikasnosti vakcine, ističe se u saopštenju ECDC.

Upozoravaju da će, čak i u slučaju da omikron izaziva blaže oblike bolesti, eksponencijalno povećanje broja slučajeva zaraze dovesti do pojave većeg broja težih slučajeva oboljenja.

“Kako se članice EU i dalje suočavaju sa teškim posljedicama talasa zaraze deltom, dalji porast hospitalizacija mogao bi brzo da preplavi zdravstvene sisteme”, naglašavaju u ECDC.

Zaključuju da je ukupan nivo rizika po javno zdravlje povezan sa daljim pojavom i širenjem omikron varijante vrlo visok.

“Potrebna je hitna i snažna akcija za smanjenje prenošenja zaraze kako bi se ublažio ionako veliki teret zdravstvenih sistema i zaštitili najugroženiji u narednim mjesecima”, kažu u ECDC.

Oni savjetuju brzo uvođenje mjera koje uključuju preporuku izbjegavanja velikih javnih ili privatnih okupljanja, podsticanje upotrebe maski za lice, rad na daljinu, prošireno testiranje i snažno praćenje kontakata.

Naglašava se da vakcinacija ostaje ključna i da treba nastaviti sa naporima da se poveća potpuna primena vakcinacije kod onih koji su nevakcinisani ili delimično vakcinisani.