“Važno je da imate vremena za sebe”: Za zdravu vezu nije dobro da su partneri sve vrijeme skupa

Da bi veza cvjetala i napredovala, partneri moraju biti predani ne samo jedni drugima, već i sebi i svom ličnom razvoju.

“Važno je da u vezi imate vremena samo za sebe, kultivirajući vlastite interese, radeći stvari u kojima uživate sami, što dovodi do zadovoljstva i osjećaja ispunjenosti”, objašnjava licencirani psihoterapeut i seksualni terapeut  Majkl Moran.

Ukoliko nemate dovoljno vremena za sebe, može doći do neslaganja u vezi pa čak i do prekida ili prevare kako biste ponovno uspostavili osjećaj sebe.

“Zdrava odvojenost presudna je u osjećaju želje za nekim ili nečim drugim”, dodao je bračni terapeut Ian Hog.

A kada vrijeme provodimo sami, psihoterapeut Ken Pejdž kaže da tako vraćamo važne dijelove svog identiteta. Međutim, kada ih zanemarimo, gubimo jedan dio njega koji je apsolutno neophodan za bogat život.

“ Odustati od puta samootkrivanja znači odreći se jedne od najbogatijih dimenzija svog života”, napominje.

Iako može biti malo neugodno reći svom partneru da trebate malo prostora, ako to kažete na pravi način, niko se neće naljutiti.

Moran kaže da prije nego to kažete, razmislite o tome zašto vam treba više vremena od onog što ga već imate za sebe.

– Podijelite ovo sa svojim partnerima tako da naglasite da ne mislite o provođenju manje vremena s njima, već o provođenju više vremena s vama samima i da vam je to u tom trenutku važno”, dodao je.

Takođe je važno razjasniti i potrebe svog partnera, kaže Hog.

“Vašem partneru možda neće trebati toliko razdvojenosti kao vama. Dakle, razjasnite koja su vaša očekivanja, potrebe i granice, a zatim razmislite o načinima kako se sresti u sredini. Razgovarajte o jedinstvenim razlikama i razmislite o prihvatljivim načinima prihvaćanja potreba kod oboje”, rekao je Hog, a prenosi mindbodygreen.

Ostavite komentar: