Važan podatak! Nuspojave na vakcinu protiv korone češće i izraženije kod žena

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u prvih 13,8 miliona osoba koje su vakcinisane zabilježen je veći procenat nuspojava kod žena nego kod muškaraca.

Iako je ovaj podatak začudio mnoge, istina je da žene imaju jače nuspojave i kod vakcinacije drugim vakcinama, a ne samo kod one protiv virusa COVID-19. Naučnici pretpostavljaju da se to događa kod žena, a naročito kod onih koje su u periodu predmenopauze, zbog nivoa estrogena koji pomaže da se imunološki sistem aktivira za borbu protiv bolesti.

Kod muškaraca, s druge strane, zbog testosterona dolazi do usporavanja odgovora imuniteta na bolest, odnosno na vakcinu. Stručnjaci napominju kako su mnoga istraživanja dokazala da organizam žena jače odgovara na vakcine, odnosno bolesti, a da je razlog tome estrogen koji podstiče tijelo da stvara više T-limfocita, odnosno ćelije imunološkog sistema odgovorne za ćelijski imunitet i pomoć ostalim leukocitima. Problem nastaje zbog neupućenosti i manjka edukacije, iz kojih proizlazi strah.

Mnogi smatraju kako su ovakve nuspojave razlog za prekid ili potpuno izbjegavanje vakcinacije. Ali ovde se radi o normalnoj reakciji organizma na vakcinu. Većina nuspojava prolazi nakon 24 sata, a u poređenju s onim što donosi sâm COVID-19, nuspojave izazvane vakcinom su tek malena “žrtva” koja će vas dovesti do zdravlja i sigurnosti. Stoga, nuspojave o kojima se govori i piše ne treba da budu razlog za paniku ili strah. One su, zapravo, samo dokaz da je vaše tijelo snažno te da je sposobno da se odbrani od bolesti, piše portal Ljepota&Zdravlje.

Ostavite komentar: