Vakcine odlaze u istoriju — kako će se u budućnosti uzimati lijekovi

Ruski i australijski naučnici su razvili novi metod za uzimanje lijekova pomoću flastera, izjavio je jedan od učesnika projekta, vodeći naučni saradnik na Institutu za molekularnu medicinu MGMU „I.M. Sečenov“ Jurij Anisimov.

Prema novoj metodi, lijekovi će dospjeti u organizam preko površine kože pomoću mikroiglice koja se nalazi na flasteru. Obične tablete nakon uzimanja prolaze kroz digestivni trakt, periferne krvne sudove i jetru prije nego što uđu u opšti krvotok. Kako ističu naučnici, novi metod je precizniji i neće izazivati kod pacijenata osjećaj bola.

„Devedeset pet odsto nekih lijekova, poput paracetamola, apsorbuje se tokom metaboličkih procesa. Ovo se može izbjeći unošenjem lijeka preko kože“, pojasnio je Anisimov.

Da bi se unio lijek u organizam, na kožu se prosto zalepi flaster sa mikroiglama dugim pola milimetra. Sama supstanca se nalazi u nanokapsulama i dospeva u krvotok za određeno vreme.

Naučnici tvrde da bi mogućnost postepenog uvođenja lijeka napravila veliku razliku između injekcija i nove metode. U procesu liječenja pacijenti oboljeli od raka i pacijenti sa hepatitisom moraju da prime mnogo skupih injekcija, a nova tehnologija omogućava da se to izbegne. Metoda je takođe efikasna prilikom korišćenja snažnih sredstava protiv bolova i lekova za pacijente sa gubitkom pamćenja, koji će umjesto svakodnevnog uzimanja tableta jedanput zalepiti flaster na kožu. Istraživači dovode metodu u fazu pretkliničkih ispitivanja na životinjama, nakon čega će se lijek testirati na ljudskoj koži.

 

Izvor:(Sputnik)

 Ostavite komentar: