Uznemireni ste ili ljuti: Ovo su znakovi da vam je potreban detoks od tehnologije

05.05.2024. | 20:09

Iako zavisnost od tehnologije nije formalno prepoznata kao poremećaj, mnogi stručnjaci vjeruju da prekomjerna upotreba tehnologije i uređaja predstavlja stvarnu zavisnost koja može dovesti do fizičkih, psiholoških i društvenih problema.

Rezultati jedne ankete pokazali su da je čak 50 posto tinejdžera izjavilo da osećaju da su zavisni od svojih mobilnih uređaja, a čak 78 posto da provjeravaju svoje digitalne uređaje svakih sat, prenosi portal Very Well Mind.

Uznemireni ili ljuti

Ovo su neki od znakova da vam je možda potrebna digitalna detoksikacija:

Osjećate se anksiozno ili pod stresom ako ne možete da pronađete telefon.

Osjećate se prinuđeno da provjeravate svoj telefon svakih nekoliko minuta.

Osjećate se depresivno, uznemireno ili ljuto nakon što ste proveli vrijeme na društvenim mrežama.

Zaokupljeni ste brojem sviđanja, komentarima ili dijeljenjem vaših objava na društvenim mrežama.

Plašite se da ćete nešto propustiti ako ne budete provjeravali telefon.

Često ostajete budni do kasno ili rano ustajete da biste se provodili vrijeme na telefonu.

Imate problem da se koncentrišete na jednu stvar bez potrebe da provjerite telefon.

Kako započeti mentalni detoks?

Ako mislite da upotreba tehnologije utječe na vaše fizičko i mentalno stanje ili oduzima vrijeme stvarima koje treba da obavite, možda je vrijeme za digitalnu detoksikaciju.

Ne morate u potpunosti da zaboravite na svoje uređaje – samo uradite ono što najbolje odgovara vašem životnom stilu.

To bi moglo značiti da s vremena na vrijeme odložite telefon na nekoliko sati, da istražujete koliko vam je zaista potrebno da ga koristite ili da se potpuno isključite sa interneta na dan ili više, prenosi portal WebMd.

Stručnjaci kažu da bolje razumijevanje sopstvenih emocija može da vam pomogne da bolje kontrolišete korištenje telefona.

Ako vidite da prekomjerno koristite mobilni telefon ili druge uređaje, pokušajte da smanjite količinu vremena koju koristite za to svaki dan.

Ako opsesivno koristite svoj pametni telefon i sumnjate da izaziva zavisnost, jedan od načina za detoksikaciju bi bio da odvojite vremenske intervale za provjeru telefona. Na primjer, pokušajte da provjeravate telefon samo svakih 15 ili 30 minuta.

Stručnjaci kažu da bi jednostavno pravilo bilo da držite telefon podalje tokom obroka, što vam može pomoći da se fokusirate na okolinu.

Pošto upotreba telefona može da poremeti obrasce sna, pokušajte da isključite telefon prije nego što odete u krevet ili podesite vrijeme kao što je 21 ili 22 da se isključi.

Ovo će vam pomoći da uđete u rutinu da odete u krevet i poboljšate san.