Uskoro kraj pandemije? Kinezi pronašli antitijelo koje neutrališe sve sojeve korone

Dok cijeli svijet strahuje od omikrona, novog soja korona virusa, naučnici iz Kine ulili su novu nadu tvrdnjama da su izolovali antitijelo koje može efikasno da neutrališe sve varijante korona virusa!

Iako su kineski naučnici iz više različitih institucija, uključujući Univerzitet “Sun Jatsen” u Guangdžouu i Univerzitet Džeđang u Hangdžouu, vrlo optimistični i sugerišu da bi ovo moglo biti rješenje za pandemiju kovida 19, srpski stručnjaci kažu da je, iako su rezultati obećavajući, potrebno da prođe vrijeme i da se urade dodatna istraživanja!

Djeluje i na omikron

Autori studije, koja je, kako piše ruski RT, objavljena u utorak, tvrde da se pokazalo da monoklonsko antitijelo 35B5 u laboratorijskim uslovima, ali i u istraživanjima sprovedenim na živom organizmu (humanizovanim miševima), neutrališe tip kovida 19 bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost. Naučnici su primjetili da antitijelo djeluje i na “veoma mutiranu” delta varijantu, koja je odgovorna za smrtonosne talase infekcije širom svijeta, a tvrde i da je dio antigena na koji cilja antitijelo 35B5 takođe prisutan i u varijanti omikron, koji je veoma mutiran.

“Antitijelo 35B5 neutrališe koronavirus ciljajući jedinstveni epitop (dio antigena koji imuni sistem prepoznaje), koji izbjegava mjesta mutacije”, navodi se u studiji.

Drugim riječima, ovo znači da 35B5 cilja na jedinstveni dio virusa koji se ne mijenja tokom procesa mutacije. Ciljajući dio virusa koji nije pogođen mutacijama, koje se smatraju zabrinjavajućim, 35B5 antitijelo je pokazalo efikasnu sposobnost neutralizacije u nekoliko različitih sojeva. Kineski naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da se iskoristi za stvaranje univerzalne vakcine protiv korona virusa.

Sačekajmo istraživanja na ljudima

Infektolog prof. dr Dragan Delić kaže za Kurir da nije nemoguće da su naučnici u svijetu pronašli antitijelo koje neutrališe sve varijante korona virusa, ali da je primjena ovoga još na “dugom štapu”:

“Medicina se toliko razvija da je to fantastično. Ona krupnim koracima ide napred, što se vidi i po brzini kojom su napravljene vakcine protiv korona virusa. Živimo u vremenu ubrzanog razvoja medicine i otkrića, ali kada je o ovom istraživanju riječ, treba sačekati zvanična istraživanja na ljudima i samu registraciju, a to je sve na dugom štapu.

Dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, objašnjava za Kurir da su monoklonska antitela veliki proteini koji se koriste u različitim terapijama, uključujući i kovid 19.

“Antitijela su specifičan dio imunog sistema i učestvuju u borbi protiv virusa tako što se vezuju za njega i neutrališu ga. Takva antitijela se već koriste u praksi za pasivnu odbranu od infekcije koronavirusom (lijekovi čiji se naziv završava na “mab”). Zahvaljujući razvoju tehnologija u prošlom vijeku, antitijila se mogu proizvoditi na različite načine i, kada je ta proizvodnja takva da su sva antitijela međusobno identična, onda se ona zovu monoklonska. Samim tim ona se isto ponašaju, tj. vezuju se za isti dio virusa u ovom slučaju”, kaže dr Begović, podsećajući da, iako su rezultati obećavajući – još nisu potvrđeni na ljudima.

“Ideja je da se pronađe antitijelo koje, sa jedne strane, efikasno eliminiše efekat virusa, a s druge, vezuje se za dio virusa koji se slabo ili uopšte ne mijenja (za razliku od dijelova S-proteina, koji su podložni promenama). Cilj je da se dobije antitijelo koje je efikasno ne samo protiv sojeva s kojima smo se već susreli već je velika vjerovatnoća da će biti efikasno i protiv budućih varijanti korone, kako bismo bili korak ispred virusa u ovoj borbi”, kaže ona i dodaje da su ovakva istraživanja i rezultati osnova i za dalji razvoj vakcina.

Ostavite komentar: