Uskoro će se testirati: Ovaj mogući lijek protiv korone svi imaju kod kuće

Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testiraće se kao mogući lijek protiv Covida-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji.

Kod pacijenata zaraženih novim korona virusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja, piše Jutarnji list.

Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, objavljeno je u petak na stranici www.recoverytrial.net.

“Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan”, kaže Peter Horbi, jedan od učesnika istraživanja.

Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim.

Podaci o oporavku tih pacijenata usporedit će se s podacima najmanje 2000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za Covid-19.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela tvrtke Regeneron koji je korišten u liječenju simptoma Covida-19 kakve je imao američki predsjednik Donald Tramp.

Ostavite komentar: