Upao vam je telefon u vodu: Ovo morate uraditi

Otišli ​​ste na more i uživate u odmoru, ali u trenutku nepažnje vam telefon isklizne iz ruku i direktno u vodu ili ste ga zaboravili u džepu.

Scenario može biti veoma skup ili, ako imate sreće, bezazlen. Evo šta treba da uradite:

– Osim ako niste u situaciji da bi traženje telefona bilo opasno, pokušajte da ga pronađete i izvadite iz vode što je prije moguće. Ako ga ne vidite, pokušajte da ga dohvatite nogama ili kopajte po pijesku dok ga ne pronađete, za to možete koristiti i neke dječje igračke. Ako i dalje ne možete da ga iskopate, moguće je da ga nećete pronaći.

– Obratite se provajderu i obavijestite ga šta se dogodilo i zamolite ga da stari broj prenese na novi uređaj. Uz pomoć alata kao što je Apple-ov “Find my”, možete prijaviti uređaj kao ukraden, deaktivirati ga ili ukloniti sa svog naloga. Ako imate bekap kopiju u oblaku, možete je koristiti za vraćanje svih podataka na novi telefon.

– Našli ste telefon? Odmah ga isključite. Osušite ga čistim peškirom i, u zavisnosti od modela, izvadite telefon iz maskice. Nakon toga, u zavisnosti od starosti modela, uklonite SIM karticu, memorijske kartice i bateriju, piše Tportal.

– Ako je vaš pametni telefon u vodootpornom kućištu ili ima IP sertifikat koji garantuje zaštitu od vode, samo ga isključite i isperite svježom vodom. Obrišite ga peškirom i ostavite da se osuši nekoliko sati prije nego što pokušate da ga ponovo koristite.

Ali ako nije vodootporan, nemojte ga stavljati u pirinač, jer neće pomoći. Pirinač neće uraditi ništa, a voda će se osušiti i ostaviti telefon pun kristalizovane soli koja će za to vrijeme nagrizati elektroniku. Ako želite ponovo da koristite taj uređaj, moraćete da požurite, rastavite ga i očistite prije nego što korozija trajno ošteti unutrašnje komponente.

– Ako ste dovoljno vješti da rastavite uređaj, koristite ispravne alate i uradite to što je prije moguće. iFixit objavljuje besplatne vodiče koji uključuju korak po korak rastavljanja za mnoge popularne pametne telefone.

Nakon otvaranja uređaja, isperite unutrašnjost destilovanom vodom i veoma pažljivo uklonite koroziju mekom četkom i ostavite u 90-postotnom alkoholu jedan sat, povremeno mešajući kako biste izvukli vodu.

Nakon toga izvucite dijelove i ostavite da se osuše 24 sata. Zatim ih ponovo povežite i proverite da li uređaj radi. Ako radi, uspjeli ste. Ako ne, vreme je da odete u servis ili u prodavnicu po novi uređaj.

– Rastavljanje uređaja, naravno, zahtijeva određena tehnička znanja i alate za bezbedno otvaranje savremenih pametnih telefona – bez njihovog oštećenja. Ako se cijeli postupak čini komplikovanim, odnesite ga u servis što je prije moguće. Recite im da vam je uređaj pao u more i oni će znati šta da rade. U svakom slučaju, telefon će morati da se rastavi i očisti.

Ako ne žele da ga poprave, odnesite ga u drugu radionicu. Ako imate iPhone, kontaktirajte zvaničnu prodavnicu ili servis.

Sa dolaskom sezone godišnjih odmora, mnogi telefoni završavaju u moru. Ako kojim slučajem i vaš odluči da “zaroni”, ne brinite i preduzmite ove korake.

Ostavite komentar: