Ukoliko se ne otkrije na vrijeme, tromb može da izazove moždani udar kod mladih

Zgrušavanje krvi, posebno kod mlađih osoba, može da bude jedan od direktnih uzroka za pojavu moždanog udara. Ali dijagnostikovanje tromboze i primjena lijekova protiv zgrušavanja krvi mogu da smanje rizik od šloga, tvrde ljekari Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Razlog za nastanak moždanog udara najčešće je pucanja plaka, odnosno masnih naslaga na zidovima arterija vrata i glave. To dovodi do prekida dotoka krvi i kiseonika u moždano tkivo, objašnjava za “Novosti” dr Milosav Tomović, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

– Manje je poznato da poremećaji srčanog ritma, kao što je atrijalna fibrilacija, mogu da dovedu do stvaranja ugruška u srčanim šupljinama, najčešće u lijevoj pretkomori. Taj ugrušak može da dospije u moždano tkivo preko arterijskog sistema i izazove šlog. Od izuzetne je važnosti postaviti dijagnozu ove aritmije na vrijeme i primijeniti lijekove za razređivanje krvi – kaže dr Tomović.

Svi pacijenti koji se liječe od trombofilije, ali i osobe kod kojih postoji rizik od moždanog udara, trebalo bi da urade ultrazvučni pregled arterija vrata.

– Ako se ispostavi da postoji suženje arterije vrata, potrebno je napraviti plan kontrolnih pregleda, koji će se obavljati u pravilnim vremenskim razmacima. Na taj način, znatno suženje biće uočeno na vrijeme i pacijentu se može spasti život – kaže dr Tomović.

Na važnost ovakve dijagnostike ukazuje podatak da je najveći broj pacijenata koji su preživjeli moždani udar prethodno imao značajno suženje na arterijama vrata i intrakranijalnih krvnih sudova. Ipak, ponekad se dešava da se moždani udar dogodi osobama kod kojih ranije nije potvrđeno postojanje ovakvih promjena.

– U rizičnoj grupi su pacijenti koji su prživeli i srčani udar, imaju ugrađen stent u arteriju koja ishranjuje srčani mišić ili su imali operaciju premošćavanja suženja arterija donjih ekstremiteta – kaže dr Tomović.

Zajednički faktori rizika, koji mogu da poovećaju rizik za nastanak tromboze, ali i moždanog udara, jesu genetska predispozicija, povišeni krvni pritisak, šećerna bolest, gojaznost, pušenje i različiti poremećaji zgrušavanja krvi.

– Ukoliko postoje faktori rizika, potrebno je djelovati na korekciju ishrane i uvoditi balansirani program, sa visokom zastupljenošću povrća, voća i ribe. Neophodan je prestanak pušenja i redovna fizička aktivnost.

BEZ PREKIDA TERAPIJE

Pacijenti koji su već preležali jedan moždani udar imaju visoki rizik da se takva situacija ponovi – kaže dr Tomović. – Potrebno je energično djelovati na smanjenje faktora rizika i primijeniti odgovarajuću terapiju. Ukoliko se pacijent liječi od povišenog pritiska, veoma je važno da redovno uzima terapiju.

 

Izvor:(Novosti.rs)

 Ostavite komentar: