Ujedinjene nacije skinule marihuanu sa liste najopasnijih droga

Na osnovu preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Komisija za narkotike UN-a odstranila je kanabis sa liste najopasnijih droga usvojene konvencijom 1961. godine. Očekuje se da će ova odluka imati dalekosežan uticaj na ispitivanje i medicinsko korišćenje marihuane širom svijeta.

Prije glasanja, kanabis i smola od kanabisa nalazili su se na listi pored heroina, metadona, morfina, opijuma i kokaina.

Komisija UN-a za narkotike uključuje 53 zemlje članice, a glasanje o reklasifikaciji marihuane bilo je veoma napeto – prijedlog je usvojen sa 27 člasova za i 25 protiv uz ukrajinski glas koji je bio odsutan.

SAD i većina država Evropske unije glasalo je za, dok su Kina, Pakistan i Rusija bile među državama koje su se protivile prijedlogu, prenosi Forbs.

Komisija je takođe razmatrala i druge prijedloge, poput stavljanja posebnih preparata na bazi THC-a na liste lijekova, ali nijedan od pet prijedloga nije usvojen.

„Ovakav ishod ne znači da će se legalizacija odjednom desiti širom svijeta, ali bi mogao da bude prekretnica“, kaže Džesika Stajnberg, direktorka u firmi “Global C” koja lobira za upotrebu marihuane u medicinske svrhe, prenosi RTS.

Tržište marihuane, koja se koristi u medicinske i rekreativne svrhe, procjenjuje se da će do 2025. godine dostići vrijednost od 34 milijarde dolara.

 

 

Ostavite komentar: