Ublažite svrab od ujeda komarca pomoću devet prirodnih “lijekova”

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi već imamo pri ruci, u ostavi ili frižideru.

Da biste ublažili nelagodu, crvenilo i otok uzrokovan ubodom, u kuhinji vam je dostupno nekoliko proizvoda:

1. Led: lokalne obloge su korisne za smirivanje i anesteziju povrijeđenog dijela. Vazokonstriktivno djelovanje hladnoće pružiće nam više od trenutnog olakšanja i ograničiti svrbež.

2. Banane: utrljajte unutrašnjost kore banane na ubod i zatim nanesite malo paste za zube.

3. Soda bikarbona: Među hiljadu načina korišćenja bikarbonata nalazi se i ovaj. Stravite kašiku sode bikarbone u malo vode i miješajte dok ne dobijete smjesu za mazanje direktno na koži.

4. Med: poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, može pomoći u ublažavanju neugodnog svrab uzrokovanog ubodom komaraca. Može se nanositi čist ili pomiješati s malo sode bikarbone.

5. Pljuvačka: u nedostatku bilo čega drugog, upravo u najekstremnijim slučajevima, “last minute” lijek je pljuvačka, korisna za trenutno ublažavanje svrbeža i peckanja.

6. Ulje noćurka: prirodno ulje poznato po svojim protivupalnim svojstvima. Samo stavite nekoliko kapi na ubodno mjesto i masirajte nekoliko minuta kako biste brzo ublažili svrab.

7. Luk: nanese se direktno na kožu, a može pomoći u tome da svrab odmah nestane.

8. Bijeli luk: lokalna primjena ublažava iritaciju. Nadalje, ako se jede redovno, čini se da može spriječiti komarce i spriječiti iritaciju od uboda.

9. Eterična ulja: aromaterapija takođe predlaže nanošenje – nekoliko puta dnevno i po potrebi – obloga natopljenih eteričnim uljima. Izbor između esencija je prilično širok. Naime, podjednako su efektivni eterično ulje kamfora, eterično ulje čajevca, eterično ulje bergamota, eterično ulje eukaliptusa, eterično ulje limuna i eterično ulje lavande. Nekoliko kapi pomiješanih u baznom ulju (na primjer ulje slatkog badema ) dovoljno je da se nanese direktno na ubod.

 

 

Ostavite komentar: