U Rusiji počela istraživanja medicinske marihuane

U Rusiji su započeli potragu za konopljom koja prilikom korišćenja u medicini ne bi izazvala teške psihoze i druge neželjene efekte, rekao je specijalista psihijatar-narkolog iz ruskog Ministarstva zdravlja Evgenij Brjun.

„Sada se sprovode prilično ozbiljna istraživanja kada je riječ o medicinskom korišćenju konoplje, kao i potraga za onim vrstama kanabinoida koje ne izazivaju neželjene efekte. Studije su u početnoj fazi, i ne znamo čime će se završiti“, istakao je Brjun.

Ako se za vrijeme pušenja duvana rijetko javljaju psihoze, otprilike jedan slučaj na desetine miliona, kod pušenja marihuane psihoze se javljaju u 1 do 3 odsto slučajeva, dodao je stručnjak.

„To je veoma veliki broj, a teške psihoze slične šizofreniji, koje se slabo liječe, u suštini onesposobljavaju čovjeka. Stoga ne možemo govoriti o bilo kakvoj legalizaciji“, pojasnio je Brjun.

Prema njegovim riječima, u SAD, Kanadi i nekim drugim evropskim zemljama konoplju daju pacijentima koji su smrtno bolesni, kako bi im olakšali umiranje.

„Kontroverzna priča, a možda ona samo ubrzava ishod“, zaključuje narkolog.

 

Izvor:(Sputnik)

 Ostavite komentar: