U RS godišnje više od 5.000 novih slučajeva oboljelih od raka

Maligne bolesti su među vodećim uzrocima smrti stanovnika Republike Srpske, u kojoj se godišnje registruje više od 5.000 novooboljelih, rekla je za Novinsku agenciju Srna specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo RS-a Slađana Šiljak povodom 4. februara – Svjetskog dana borbe protiv raka.

Slađana Šiljak kaže da je u 2017. godini 20,6 odsto svih smrtnih slučajeva bilo uzrokovano malignim bolestima koje su učestalije među muškarcima (12 odsto), u odnosu na žene (8,6 odsto).

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj svake godine od posljedica ove teške bolesti liječi se više od 7.000 oboljelih.

“Žene najčešće obolijevaju od karcinoma dojke 33,5 odsto, grlića materice 22,9 odsto, debelog crijeva i rektuma 16,7 odsto, dušnika, bronhija i pluća 11,8 odsto i štitne žlijezde 11,4 odsto”, precizirala je ona za Novinsku agenciju Srna.

Prema njenim riječima, kod muškaraca je najučestaliji karcinom dušnika, bronhija i pluća 17,9 odsto, kolona i rektuma 12,9 odsto, prostate 9,6 odsto, mokraćne bešike 6,5 odsto i želuca 5,6 odsto.

Ona podsjeća da su rizični faktori za nastanak malignih bolesti korištenje duvana, alkohola, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti.

Slađana Šiljak ističe da su zdravstveni sistem i zdravstveni radnici uložili mnogo napora da budu prepoznati rizici za zdravlje među stanovništvom Republike Srpske i da budu redukovani.

Porodična medicina, kaže ona, pruža osnovne informacije i uputstva pacijentima o prevenciji i kontroli nezaraznih bolesti, među kojima su znatno zastupljene i maligne bolesti.

Ona je rekla da su redovni pregledi, antropometrijska mjerenja, mjerenja šećera i holesterola u krvi osnovni parametri za dijagnostiku nezaraznih bolesti.

Specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo RS istakla je da se u svrhu prevencije karcinoma grlića materice preporučuju redovni ginekološki pregledi za žene od 25 do 60 godina.

“Za žene starije od 40 godina preporučuju se redovni mamografski pregledi, a za starije od 50 godina pregledi stolice na okultno krvarenje i digitorektalni pregledi u svrhu ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva i rektuma”, kaže Slađana Šiljak.

 Ostavite komentar: