U prvoj fazi testiranja: Fajzer razvija lijek protiv korone

Američka kompanija Fajzer saopštila je da se u SAD sprovodi prva faza ispitivanja lijeka protiv korona virusa.

Lijek, koji se uzima oralno, i čiji je radni naziv PF-07321332, pokazao je snažnu in vitro antivirusnu aktivnost protiv virusa kovid-19, kao i protiv drugih korona virusa, što ukazuje na njegov potencijal pri upotrebi u liječenju virusa, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu.

– Borba sa pandemijom kovida-19 zahtijeva prevenciju vakcinom i ciljani tretman za one koji se zaraze virusom. S obzirom na način na koji virus mutira i kontinuirani globalni uticaj kovida-19, čini se vjerovatnim da će biti presudno imati pristup terapijskim opcijama i sada i van pandemije – izjavi je naučni direktor i predsjednik kompanije Fajzer za svjetska istraživanja, razvoj i medicinu Mikael Dolsten.

Prema njegovim riječima, lijek PF-07321332 može da bude potencijalna oralna terapija koja se može propisati kod prvih znakova infekcije, bez potrebe da se pacijenti hospitalizuju ili nalaze na intenzivnoj njezi.

Kompanija navodi da lijek djeluje tako što se inhibitori proteaze vezuju za virusni enzim čime sprečavaju umnožavanje virusa u ćeliji.

Takođe, u toku je i ispitivanje lijeka PF-07304814 koji se daje intravenski pacijentima oboljelim od korona virusa i trenutno je u toku i njegova prva faza ispitivanja na pacijentima koji se nalaze na bolničkom liječenju.

Ostavite komentar: