Tri jednostvna koraka da očistite krevet

Svi sudovi su čisti, pod se cakli, kao i prozori, ali ste zaboravili na krevete i dušeke… A to nije dobro jer se, dok spavamo, skupljaju grinje, prašina i mrtve ćelije kože. Uz tri jednostavna koraka možete da očistite svoj krevet u trenu, pa će imati svježinu proljeća.

Dušek

Prvo na listi je da sklonite pokrivače i jastuke, kao i čaršave i posteljinu. Oni na red dolaze kasnije. Onda pospite sodu bikarbonu na površinu dušeka i pustite da djeluje nekoliko sati. Soda je već poznata kao vrlo efikasno sredstvo za održavanje domaćinstva, pa dobro djeluje i na dušeke. Naime, ona će ukloniti svu prljavštinu, grinje i vlagu. Zatim možete da sklonite sodu bikarbonu pomoću usisavača.

Posteljina

Što se tiče posteljine, jastučnica i slično, veš-mašina je najbolje rješenje. Prvo saznajte na kojoj temperaturi možete da perete posteljinu. Zatim operite sve na najvišoj mogućoj, pa ostavite da se osuši, najbolje na suncu. To je posebno preporučljivo jer sunčevi zraci uništavaju klice. Najvažnije u svemu je da posetljinu mijenjate jednom nedjeljno da biste spriječili da se bakterije nagomilaju, pišu na sajtu 24sata.hr.

Ne zaboravite jastuk

Jastuke treba čistiti najmanje svaka tri do četiri mjeseca. Ali prvo provjerite da li mogu da idu u veš-mašinu. Inače, za pranje jastuka najbolja je mješavina deterdženta za pranje sudova i deterdženta za pranje veša. Stavite po pola šolje jednog i drugog u veš mašinu s jastucima. Zatim ostavite da se jastuci osuše prije nego što ih ponovo prekrijete.

Ostavite komentar: